Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στα αζήτητα μεγάλες ποσότητες πρόβειου γάλακτος ....


Καταρρέει η προβατοτροφία....
Εξευτελιστικές οι τιμές από 85 λεπτά και κάτω στη Θεσσαλία .Στα πρόθυρα κατάρρευσης εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών πρόβειου γάλκτος βρίσκεται πλέο η κτηνοτροφία στη Θεσσαλία. Το τελευταίο προπύργιο των προβατοτρόφων ήταν οι περιοχές της Ελασσόνας κι του Τυρνάβου, όπου η ύπαρξη μικρών ττυροκομείων συγκρατούσε τις τιμές στο γάλα σε αξιοπρεπή επίπεδα. ¨οπως καταγγέλει όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, αυτή τη φορά η κατάσταση είανι δραματική. Οι μεγάλες τυροκομικές μονάδες και οι γαλακτοβιομηχανίες, αθετούν συμφωνίες μέσα στη χρονιά και ζητούν μείωση στην τιμή ακόμη και κάτω από τα 80 λεπτά το κιλό, όταν μερικά χρόνια πριν η τιμή είχε φτασει ακόμη και στο 1.05 ευρώ. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σταματούν να παίρνουν το γάλα από τους πραγωγούς, οι οποίο δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κατάσταση θυμίζει αυτό που συνέβη προ διετίας με τους αγελαδοτρόφους και την απελευθέρωση της ημερομηνίας λήξης του φρεσκου γάλακτος ως επιταγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για αθρόες εισαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Παλάσκα οι έμποροι λενε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν απόθεμα και για αυτό δεν θα χρειαστούν άλλο γάλα, ή τους πιέζουν για να τους δώσουν εξυτελιστικές τιμές πολύ πιο κάτω από το κόστος και καταδικάζοντάς τους έτσι σε χρεοκοπία. Πολλοί το τελευταίαο διάστημα σφάζουν με πόνο ψυχής τα ζώα , ενώ όσοι ενδίδουν στις πιεσεις υπερχρεώνονται και ζουν με δανεικά, ή με την αρρωγή των γαλατάδων, οι οποίοι τους πληρώνουν ακόμη και σε έιδος όπως με ζωοτροφές.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας συγκαλούν πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στο Εμμανουήλιο στον Τύρναβο και καλούν όλους τους βουλευτές να πάρουν θέση και να πιέσουν την πολιεία για να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και κυρίως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, στο να αναγνωρίσει άμεσα τη διεπαγγελματική φέτας, ώστε να προχωρήσει η διακδικασία αυοελέγχου και προοστασίας του προϊόντος.

Δεν μπορεί, ανέφερε χαρακτηριστ9ικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων, ενώ το κόστιοος γοια την παραγωγή φέτας, από 4 κιλά αιγοπρόβειο γάλα, να είναι κοντά στα 5,80 ευρώ και να πουλούνται φέτες στη Γερνμανία κάτω από 5 ευρώ στο ραφι ...Όπως επίσης δεν μπορεί ενώ είναι αυξημένη η ζήτηση για φέτα παγκοσμίως λόγω και της ανάπτυξης του τουρισμού, οι γαλακτοβιομηχανίες να υποστηρίζουν ότι έχουν απόθεμα σε γάλα. Ο κ. Παλάσκας καταλήγει ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι βιομηχανίες κάνουν νόμιμη εισαγωγή πρόβειου γάλακτος που υποτίθεται ότι ποορίζεται για λευκό τυρί, αλλά στην πορεία προς της Γερμανία βαφτίζεται φέτα...

Πουλήσαμε τα αρνιά προς 4,5 ευρώ το κιλό κτά μέσο όρο, όταν το κόστος είναι 6 υρώ, τώρα πουλάμε και το γάλα ενώείχαμε ξεκινήσει με συμφωνίες πάνω από 90 λεπτά το Σεπτέμβρη, τώρα κάτω και από ατ 82 και κάτω και από τα 80 σε ορισμένες περιο΄χές της χώρας. Είμαστε έτοιμοι πλέον για δυναμικές κινητοποιήσεις γιατί η κτηνοτροφία σβήνει από το χάρτη της χώρας, καταλήγει...
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Στα αζήτητα μεγάλες ποσότητες πρόβειου γάλακτος .... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.