ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά των λιπασμάτων


Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά των λιπασμάτων, αν και δύσκολη η αποκατάσταση από τα κτυπήματα του 2011 και του 2015. Σηµάδια αποκατάστασης στον φαύλο κύκλο που ήθελε την κατανάλωση λιπασµάτων στη χώρα µας να µειώνεται και την αξία της αγροτικής παραγωγής να υποχωρεί, δείχνουν τα µέχρι στιγµής διαθέσιµα στατιστικά στοιχεία για το 2017, εικόνα η οποία επιβεβαιώνεται και από τις παραγγελίες των εταιρειών του κλάδου τους πρώτους µήνες του 2018.

Μια προσεκτική µατιά στον πίνακα που καταγράφει την κατανάλωση λιπασµάτων στη χώρα µας την τελευταία 8ετία, δείχνει καθαρά τη ζηµιά που έγινε µε την έλευση της οικονοµικής κρίσης, το 2011, καθώς και το δεύτερο ισχυρό κτύπηµα που επέφεραν στον κλάδο τα capital control το 2015. Σήµερα η εικόνα µοιάζει µε αποκατάσταση της ισορροπίας που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Είναι πάντως γεγονός ότι τα όσα έχουν µεσολαβήσει, συνιστούν συνθήκες υπολίπανσης των παραγωγικών γαιών της χώρας, φαινόµενο το οποίο επηρεάζει εµµέσως πλην σαφώς, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και δυσκολεύει την επάνοδό της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η κατανάλωση των 828 χιλιάδων τόνων λιπάσµατος το 2017 (συν 8%) και η περαιτέρω βελτίωση της αγοράς που διαφαίνεται από τις παραγγελίες για λιπάσµατα τους πρώτους µήνες του 2018, όπως και η εικόνα οικονοµικής υγείας που παρουσιάζει η πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου δεν αντισταθµίζουν την προβληµατική λίπανση όλα τα προηγούµενα χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των εκµεταλλεύσεων αυτή την περίοδο.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι στατιστικές και οι µέσοι όροι δεν αναδεικνύουν όσο χρειάζεται την οργανωτική δοµή και το αξιόµαχο κάποιων εκµεταλλεύσεων, στις οποίες γίνεται δουλειά ουσίας και οι οποίες ενσωµατώνουν µε τον καλύτερο τρόπο τις τεχνολογικές εξελίξεις τόσο σε νέα προϊόντα λίπανσης και θρέψης όσο και στον τρόπο εφαρµογής των αντίστοιχων λύσεων.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά των λιπασμάτων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: