Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ο δεκάλογος της σούβλας - Οδηγίες & Κατευθύνσεις...



Ο δεκάλογος της σούβλας
  1. Αρνί ή κατσίκι, ότι ζώο κι αν διαλέξετε για τον οβελία, υπολογίστε ένα με ενάμισι κιλό ανά άτομο, προκειμένου να μην μείνει κανείς παραπονεμένος και πεινασμένος
  2. Από την προηγούμενη πλένουμε καλά το ζώο μέσα και έξω και το αφήνουμε να στεγνώσει. Tο ψητό ή σουβλιστό αρνί, το οφτό, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουμε στην Κρήτη, αποτελεί την πρώτη γευστική προτίμηση των Ελλήνων.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ αλάτι, πιπέρι και ρίγανη για να πασπαλίσουμε το αρνί. Μη φοβηθείτε ότι μπορεί να γίνει πολύ αλμυρό. Πολλοί λένε ότι «το αρνί το ψήνει το αλάτι».
  4. Κόβουμε αρκετά λεμόνια και τρίβουμε τις σάρκες.
  5. Καθαρίζουμε σχολαστικά τη σούβλα από παλιά λίπη, ή από σκόνες και χώματα και τρίβουμε προσεκτικά σε σημεία που εμφανίζονται σκουριές, μέχρι να φύγουν. Την περνάμε με ένα στεγνό πανί. Λέγεται πως αν την αφήσουμε από την προηγούμενη χρονιά με τα λίπη τότε θα έχει προστατευτεί άψογα.
  6. Με τη βοήθεια ενός ή δύο φίλων σουβλίζουμε σε μία μεγάλη λεία επιφάνεια ( το καλύτερο είναι στο τραπέζι της βεράντας ή στον κήπο) το αρνί φροντίζοντας να το "ζυγίσουμε" καλά και το δένουμε με συρματόσπαγκο στο κεφάλι και στα πόδια, ενώ ράβουμε την κοιλιά του με το ίδιο υλικό.
  7. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα όρθιο με το κεφάλι προς τα πάνω-η σούβλα να ακουμπά στον τοίχο-και το βάζουμε σε μια λεκάνη για να στραγγίξει. Το σκεπάζουμε με ένα μεγάλο καθαρό πανί.
  8. Τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα σκάβουμε ένα λάκκο και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις αρχίσει να "πέφτει" προσθέτουμε κάρβουνα και τοποθετούμε τη σούβλα στα στηρίγματα. Φροντίζουμε να απέχει αρκετά το αρνί από τη φωτιά για να μην αρπάξει και μειώνουμε την απόσταση μόνο όταν έχει αρχίσει να σκάει στα μπούτια, που σημαίνει ότι πλέον έχει ψηθεί εσωτερικά το αρνί και θέλουμε να ξεροψηθεί και να ροδίσει η πέτσα του.
  9. Γυρίζουμε συνέχεια τον οβελία έτσι ώστε να ψηθεί καλά και ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  10. Με ένα πινέλο, που το έχουμε δέσει σε ένα μακρύ ξύλο αλείφουμε με λαδολέμονο, στο οποίο έχουμε προσθέσει ρίγανη και αλατοπίπερο το αρνί σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος. 
neoiorizontes.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ο δεκάλογος της σούβλας - Οδηγίες & Κατευθύνσεις... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.