ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φέτα: Ξεπουλώντας όσο-όσο τον εθνικό μας πλούτο...

Πως η απουσία ελέγχων διαλύει την παραγωγική βάση της χώρας... 
Μερικές σκληρές αλήθειες ειπώθηκαν στη συνέλευση των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, που δείχνουν ότι η χώρα έχει πάρει στραβό δρόμο ,υποθηκεύει το μέλλον της και διαλύει την παραγωγική της βάση.

Με την κτηνοτροφία που έχει ως ναυαρχίδα την παραγωγή φέτας απασχολούνται άμεσα σήμερα 300.000 άτομα και έμμεσα 500.000. Η χώρα παράγει περίπου 100 με 120.000 τόνους φέτας και η παγκόσμια ζήτηση είναι πάνω από 500.000 τόνους.

Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος είναι 500.000 τόνοι, ενώ πριν μερικά χρόνια υπερέβαινε τους 600.000 τόνους. Για να παραχθεί ένα κιλό φέτα απαιτούνται περίπου 3,5 με 4 κιλά αιγοπρόβειο γάλα, ανάλογα με τις πρωτεΐνες που αυτό περιέχει. Με την υπερδιήθηση οι βιομηχανίες παράγουν υποτίθεται φέτα με 2,7 κιλά γάλα, μόνο που αυτό είναι ανθότυρο, χωρίς τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά και φυσικά χωρίς τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει αυτό το ΠΟΠ προϊόν…
Οι προβατίνες βγάζουν καθημερινά από 3 ως 4 κιλά γάλα. Όπου παρουσιάζονται προβατίνες ακόμη και με 8 κιλά γάλα ημερησίως (!) αυτό σημαίνει ότι κτηνοτρόφοι συμπράττουν στη νοθεία με τυροκομεία…

Σημειωτέον ότι φέτα μπορεί να παραχθεί μόνο σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ενώ το πρόβειο γάλα από τα νησιά, Κρήτη, Νάξο κλπ. διοχετεύεται στην παραγωγή τοπικών προϊόντων επίσης ΠΟΠ όπως γραβιέρα Νάξου η κεφαλογραβιέρα Κρήτης

Σήμερα η τιμή του πρόβειου έχει κατρακυλήσει σε πολλές περιοχές της χώρας κάτω από τα 80 λεπτά, όταν πριν λίγα χρόνια είχε φτάσει μέχρι και 1 ευρώ και πέντε λεπτά. Το κόστος παραγωγής καλύπτεται με τιμές πάνω από 90 λεπτά το κιλό. Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας η τιμή του πρόβειου έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 75 λεπτά το κιλό και εσχάτως και σε περιοχές της Θεσσαλίας όπως στον Παλαμά Καρδίτσας.
Ορατός είναι ο κίνδυνος του χρόνου οι γαλακτοβιομηχανιες που κάνουν εισαγωγή πρόβιου γάλακτος από βαλκανικές χώρες σε χαμηλές τιμές να παραλαμβάνουν πρόβειο γ΄λα στα 70 λεπτά το κιλό.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν καθημερινά αγγελίες πώλησης προβάτων, αφού οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα μεγάλα τυροκομεία.
Για την παρασκευή φέτας ένα μέσο κοστολόγιο είναι στα 5,80 ευρώ το κιλό, άρα φέτες που πωλούνται στην Ευρώπη προς 3,80 ως 4,20 ευρώ το κιλό (φτάνουν βέβαια με πολύ υψηλότερη τιμή στο ράφι) είναι μάλλον νοθευμένες είτε με εισαγόμενο γάλα, ή δεν πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί αυτό το προϊόν ΠΟΠ.

Η προβατοτροφία έχει το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση, 15 , πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι δίνει δουλειά σε 15 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.


Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές καλαμποκιού τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται μόνο στις αθρόες εισαγωγές, φτηνού καλαμποκιού, αλλά και στην αδυναμία των κτηνοτρόφων να προμηθευτούν ζωοτροφές…

Με αυτά και με αυτά ο ανταγωνισμός χωρίς όρια των γαλακτοβιομηχανιών να χαμηλώσουν την τιμή αντί να αυξήσουν την ποιότητα οδηγεί τον λάδο με τη μεγαλύτερη απασχόληση στη χώρα, στον αφανισμό..

Καμία χώρα δεν μπορεί να στηρίξει ένα μύθο για τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροδιατροφικών της προϊόντων μόνο στις βιομηχανικές πρακτικές αν δεν υπάρχει από πίσω πρωτογενής παραγωγή, πόσο μάλλον να τα συνδέσει αυτά με το τουριστικό της προϊόν..
Κοντολογίς δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι εσαεί ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι το καλύτερο παγκοσμίως αν δεν υπάρχουν αγελάδες στη χώρα και όλο το γάλα είναι εισαγόμενο, ούτε ότι η φέτα είναι ελληνική, με εισαγόμενο πρόβειο γάλα, ούτε ότι τα ελληνικά κρασιά είναι καλά όταν εισάγεται μούστος σε παγοκολόνες από τη Χιλή και πάει λέγοντας…

Προφανώς η οικονομική κρίση βυθίζει τη χώρα σε πρακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αναγκάζει τους συντελεστές παραγωγής να ξεπουλούν όσο-όσο τον εθνικό μας πλούτο και να υποθηκεύουν το μέλλον της παραγωγής και αυτό είναι κάτι που θα το βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές.
Γ.Κ.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φέτα: Ξεπουλώντας όσο-όσο τον εθνικό μας πλούτο... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: