ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φοβούνται πλιάτσικο σχολών & εξοπλισμού στο ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Διχασμένη εν μέρει είναι η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναφορικά με την προωθούμενη συγχώνευση με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τον υπουργό Παιδείας. Οι μεν καθηγητές στα τμήματα Νοσηλευτικής και Λογιστικής- χρηματοοικονομικής, βλέπουν τη συγχώνευση ως ευκαιρία ακαδημαϊκής τους αναβάθμισης, αφού τα τμήματά τους από ΤΕΙ θα μετατραπούν σε ΑΕΙ, οι δε καθηγητές στα τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Δομικών Έργων, συντηρητών κτιρίων, Ζωϊκής και Φυτικής παραγωγής, Τεχνολογίας Τροφίμων αλλά και Πληροφορικής βλέπουν υποβάθμιση, μεταροπή των τμημάτων τους σταδιακά σε δημόσια ΙΕΚ διετούς φοίτησης και κυρώς βλέπουν ένα πλιάτσικο από το πανεπιστήμιο στον πανάκριβο εργαστηριακό τους εξοπλισμό, από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κυρίως από τις Πολυτεχνικες σχολές και τη Γεωπονική του Βόλου.

Παρόλα αυτά φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια και κοινός προβληματισμός για την τύχη του μγαλύτερου campus που έχει αναπτυχθεί στη χώρα αυτή του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που τα ερευνητικά του πρόγράμματα και η σύνδεσή του μ την καινοτομία και την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα είναι καταλυτική.

Σε αυτό το κλίμα η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας επιχείρησε ικανοποιώντας τα κριτήρια που εθεσε το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, που και για συγχωνεύσεις στη βάση της επιτευξης οικονομιών κλίμακας απαντούσε και για μετραοπή κάποιων τμημάτων σε διετούς φοίτησης, αλλά και για προοπτική και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του εργαστηριακού εξοπλισμού με τη δημιουργία τμημάτων με μέλλον και κατοχυρωμένα επαγελματικά δικαιώματα... Χωρίς να εποφθαλμιά να πάρει τίποτε από σχολές του Βόλου με εξαίρεση τη Γεωπονική, όπου και πάλι άφηνε το τμήμα Ιχθυολογίας και ζητούσε μόνο το Φυτικής παραγωγής και κυρίως νε διεξοδική συζήτηση μεταξύ των μελών της και ομοφωνία στο τέλος, παρά τα διαφορετικά συμφέροντα στις τάξεις των καθηγητών.

Αντίθετα όπως υποστηρίζουν η πρυτανεία του Βόλου κατέβασε μία πρόταση που δεν είχε μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη όλων των διοικήσεων των σχολών, όπως φάνηκε από την αντίδραση της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και κυρίως ζητώντας να πάρει από τη Λάρισα και το ΤΕΙ, χωρίς να είναι διατεθιμένη να παραχωρήσει το ελάχιστο στην επίτευξη ενός κοινού σχεδίου για το μέλλον του νέου πανεπιστημίου.

Θα ανέμενε λοιπόν κανείς ότι ο υπουργός θα υιοθετούσε το μεγαλύτερο μέρος της πρότασης της πρυτανείας του ΤΕΙ και όχι του πανεπιστημίου, αλλά τελικά πρυτάνευσε άλλη λογική και συναδελφική (ή συντεχνιακή) αλληλεγγύη από τον υπουργό και πρώην καθηγητή πανεπιστημίου Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος φαίνεται να αγνοεί το ρόλο που παίζουν τα ΤΕΙ και κυρίως το ΤΕΙ Θεσσαλίας με σημαντική συνεισφορά στο τεχνολογικό γίγνεσθαι και την τοπική οικονομία...

Με βάση αυτά τα δεδομένα η πρυτανεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας αισθανεται βαθειά ριγμένη στοδιάλογο με τον υπουργό, τον θεωρεί προσχηματικό, αφού υπάρχουν ειλλημμένες αποφάσεις και δεν αποκλείεται να υποβάλλει την παραίτησή της αν ο υπουργός επιμείνει να επιβα΄λλει την απόφασή του μη σεβόμενος την ακαδημαίκή ανεξαρτησία και του ΤΕΙ Θεσσαλίας...

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από την αυριανή συνάντηση του περιφερειάρχη με τους τερις πρυτα΄νεις στο γραφείο του και κυρίως από τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης του δημάρχου λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φοβούνται πλιάτσικο σχολών & εξοπλισμού στο ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: