ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εντείνεται η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια


Περίπου 124 εκατομμύρια άνθρωποι σε 51 χώρες επηρεάστηκαν από την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια μέσα στο 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της «Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις» που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης.

Η έκθεση ορίζει ως οξεία διατροφική ανεπάρκεια την πείνα που είναι τόσο σοβαρή, ώστε να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή ή την απόκτηση των προς το ζην. Αποτυπώνεται, έτσι, μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα το 2017 είναι αυξημένος κατά 11 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πόλεμοι και κλιματική αλλαγή οι κύριες αιτίες

Η αυξητική τάση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις μαινόμενες ένοπλες συρράξεις που ταλανίζουν πολλές περιοχές του πλανήτη, επηρεάζοντας καθοριστικά τη ζωή 74 εκατομμυρίων ανθρώπων (σ.σ. 60% επί του συνόλου). Επισημαίνεται ότι σε 18 χώρες, οι 15 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν να παραμένουν ξεκάθαρα η βασική αιτία πρόκλησης σφοδρών επισιτιστικών κρίσεων και ανασφάλειας.

Από την άλλη μεριά, οι κλιματικές αλλαγές –κυρίως η ξηρασία– παρατηρείται πως πυροδοτούν σε σημαντικό βαθμό τη διατροφική κρίση σε 23 χώρες, τα 2/3 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική, με αποτέλεσμα να τεθούν περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε καθεστώς οξείας ανεπάρκειας τροφής.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κακές συγκομιδές στις εν λόγω χώρες της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού. «Κοινωνίες ολόκληρες και περισσότερο παιδιά και γυναίκες χρειάζονται διατροφική υποστήριξη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και απαιτούνται μακράς διάρκειας λύσεις, εάν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την τάση», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Δύσκολη χρονιά ενόψει

Οι συγκρούσεις πιθανότατα θα παραμείνουν η βασική αιτία των επισιτιστικών κρίσεων και το 2018, επηρεάζοντας το Αφγανιστάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Βορειοανατολική Νιγηρία και την περιοχή της λίμνης Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, τη Λιβύη, το Μάλι και τον Νίγηρα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Υεμένη θα συνεχίσει να υποφέρει από τη –με διαφορά– μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για επιδείνωση λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα, της οικονομικής κατάρρευσης και της εκδήλωσης ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος των ξηρών καιρικών συνθηκών στις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία αναμένεται να αυξήσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις αγροτικές περιοχές αρκετών αφρικανικών χωρών.
euractiv.gr

   Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Εντείνεται η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: