Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέα Δημοκρατία :Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών τα ΤΕΙ


“Θα χρειαστούν και συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και νέες ειδικότητες και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα”

Το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, θα υλοποιηθεί μέσω της στρατηγικής δημιουργίας Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών, αυτό που οι Aγγλοσάξωνες θα αποκαλούσαν University of Applied Sciences.

Αυτό ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, στη Σύνοδο Πρυτάνεων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, κι εξήγησε:

Α. Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών θα δίνει έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση, στα εργαστηριακά μαθήματα, στην εφαρμοσμένη έρευνα αλλά και στην πρακτική άσκηση στις ίδιες τις επιχειρήσεις, όπως ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ΤΕΙ σήμερα.

Β. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο απόλυτα συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις και την αγορά, ένα πραγματικό οικοσύστημα στο οποίο θα λειτουργούν και θα συνεργάζονται φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες.

Γ. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που θα αντικαταστήσει τα σημερινά ΤΕΙ και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα.

Δ. Αυτό έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατες έρευνες οι εργοδότες δήλωσαν ότι αδυνατούν να βρουν εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες και με πρακτική εμπειρία, παρά τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται στη χώρα μας. Και κυρίως αυτό έχουν ανάγκη οι νέοι μας που εξακολουθούν να φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό με σκοπό την αναζήτηση εργασίας.

Ε. Αυτό είναι το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας και είμαι σίγουρη ότι με την αναγκαία και υπερπολύτιμη συνδρομή σας θα είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε σύντομα

Ζ. Για τη Νέα Δημοκρατία, η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί πρόταγμα και κεντρικό πυλώνα του κυβερνητικού της προγράμματος για την Παιδεία. Ενίσχυση και αναμόρφωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο να καταστεί συνειδητή επιλογή και όχι λύση ανάγκης για τους νέους.

Η.Για εμάς, η ουσιαστική ενίσχυση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αποτελεί βασικό μέσο για την καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης νεανικής ανεργίας και την ανάσχεση του brain drain.

Θ. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά, ούτως ώστε να περιοριστεί η παρατηρούμενη σήμερα αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και να ταιριάξουν καλύτερα οι δεξιότητες των νέων αποφοίτων με τη ζήτηση της αγοράς.

Ι. Συνδεδεμένη με την αγορά όχι μόνο του σήμερα αλλά κυρίως του αύριο, όπως αυτή διαμορφώνεται και μετεξελίσσεται ταχύτατα. Αυτό επιτάσσουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η πραγματικότητα της αγοράς, η οποία σε λίγα χρόνια θα απαιτεί από τους αποφοίτους εντελώς διαφορετικά προσόντα και εφόδια απ’ ότι σήμερα. Αυτή είναι η τάση στην οποία κινείται όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος.

Κ. Πώς όμως θα επιτευχθεί η ενίσχυση και η αναμόρφωση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης; Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται συγκεκριμένο πλάνο και συνολικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Θα πρέπει να βάλουμε κάτω τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες του και να σχεδιάσουμε μαζί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Χωρίς πλάνο και ένα σαφές προκαθορισμένο πλαίσιο οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι πάντα ατελέσφορες και αποσπασματικές .

Λ. Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι θα χρειαστούν και συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και νέες ειδικότητες και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα. Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και την αξιολόγηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων, την ενδυνάμωση των υπαρχόντων ιδρυμάτων και τη δημιουργία σε αυτών θηλάκων αριστείας και καινοτομίας. Και φυσικά με την προϋπόθεση ότι έχει ληφθεί η αναγκαία μέριμνα για τη διευθέτηση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Νέα Δημοκρατία :Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών τα ΤΕΙ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: