ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά που βελτιώνουν την ψυχική υγεία


Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να ενισχύσει την ψυχική υγεία και να μετριάσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα στη φυσική, άψητη κατάσταση τους, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευημερίας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κυρίως μαγειρεμένες τροφές.

Μελετώντας 422 ενήλικες μεταξύ 18 και 25 ετών, η μελέτη εξέταση επίσης άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, όπως η συνολική διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, ο δείκτης μάζας σώματος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ενώ οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη αιτία για τα αποτελέσματά τους, υπολόγισαν πως η συσχέτιση μπορεί να οφείλεται στην αφθονία των μικροθρεπτικών συστατικών στα φρούτα και λαχανικά που απορροφώντας ευκολότερα όταν καταναλώνονται στην ωμή μορφή τους.

«Τα ακατέργαστα φρούτα και λαχανικά μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών από τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την ισχυρότερη σχέση τους με τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας» αναφέρει η μελέτη.

Επιπλέον, οι ερευνητές πρότειναν πως η διαδικασία μαγειρέματος και κονσερβοποίησης «πιθανότατα οδηγεί στην υποβάθμιση των θρεπτικών ουσιών, περιορίζοντας έτσι τον ευεργετικό αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία».

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαγειρεμένα προϊόντα δεν έχουν οφέλη για την ψυχική υγεία του ατόμου, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα μυριάδες οφέλη που βιώνουν όσοι καταναλώνουν περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα πλεονεκτήματα είναι σαφή.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, τα μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και η βελτίωση της διάθεσης είναι μερικά από τα οφέλη που σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών.

Η μελέτη εντόπισε 10 φρούτα και λαχανικά για τα οποία τα πλεονεκτήματα αυτά συνδέονται περισσότερο όπως, τα καρότα, οι μπανάνες, τα σκούρα πράσινα φύλλα, το γκρέιπφρουτ, τα μαρούλια, τα εσπεριδοειδή, τα φρέσκα μούρα, το αγγούρι και το ακτινίδιο.

Όσον αφορά στα ωμά λαχανικά, το σέλινο, το λάχανο, η ντομάτα, το μανιτάρι και το κόκκινο κρεμμύδι είναι μερικοί συνδυασμοί που προσφέρουν θετική διάθεση.

«Αν τα πρότυπά μας επιβεβαιωθούν στις παρεμβατικές μελέτες, αυτό θα πρότεινε πως οι πολιτικές υγείας θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην προώθηση της κατανάλωσης ακατέργαστων και μη επεξεργασμένη προϊόντων για βέλτιστη ευημερία» κατέληξαν οι ερευνητές. 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Τα ωμά φρούτα και λαχανικά που βελτιώνουν την ψυχική υγεία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: