ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων η απλούστευση & η ψηφιοποίηση της ΚΑΠ


Μια ανανεωμένη ευρωπαϊκή Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) με λιγότερη γραφειοκρατία και επικεντρωμένη στη ψηφιοποίηση θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και νέους ανθρώπους στον τομέα, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.

«Η απλούστευση είναι ελκυστική για τους επενδυτές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Οι γεωργοί υποστηρίζουν ότι οι νέοι θα επιστρέψουν στους αγρούς, διότι δεν θα βασίζονται μόνο στις άμεσες πληρωμές. Αντίθετα, θέλουν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή γεωργία με τη συμμετοχή άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συζητούν επί του παρόντος την ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία προτείνει περαιτέρω απλούστευση, παρέχοντας στις χώρες της ΕΕ «μεγαλύτερο περιθώριο» για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών τους.

Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι τα κράτη μέλη θα καταθέσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση των γεωργικών προκλήσεων.

Στο μεταξύ, ο κ. Pesonen εξήγησε ότι οι περισσότεροι αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ επιθυμούν την άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες, για να απλοποιήσει τα μέτρα οικολογικής ρύθμισης, τα οποία οι αγρότες χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα περίπλοκα, αν και, όπως υποστήριξε ο κ. Pesonen, «οι περισσότεροι εξ αυτών δεν διαφωνούν με τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης».

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αγρότες τονίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υλοποιήσουν «ορθολογικά» και λιγότερο γραφειοκρατικά στρατηγικά σχέδια, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να προστατεύεται.

«Παρόλο που υπάρχει η αρχή της επικουρικότητας στα κράτη μέλη, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά κοινών αρχών σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τις γεωργικές πρακτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Pesonen.

Παρόμοια άποψη συμμερίζεται και η διεθνής οργάνωση βιοκαλλιεργητών, IFOAM, σύμφωνα με την οποία η ευελιξία και η απλούστευση δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος ενός κοινού πλαισίου της ΕΕ.

«Η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ευρωπαϊκή πολιτική που θέτει κοινούς στόχους προς όφελος των αγροτών, των αγροτικών κοινοτήτων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», καταλήγει.
 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
«Κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων η απλούστευση & η ψηφιοποίηση της ΚΑΠ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: