ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΤΕΙ Στερεάς:Η πρόταση Γ.Πανούση μετέωρη μπροστά στην πολιτική απόφαση του Υπ.Παιδείας (βίντεο)


Η πρόταση Πανούση από το βήμα του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Ψαχνών. Tην υπό διαμόρφωση πρόταση και τους άξονες πάνω στους οποίους αυτή κινείται, για την ίδρυση πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, το απόγευμα της Δευτέρας στα Ψαχνά.

Παρουσία τοπικών φορέων και πολιτών, ο κ. Πανούσης παρουσίασε την πρόταση ίδρυσης πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και ένας εκ των σχεδιαστών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, κατέστησε σαφές κατά την έναρξη της τοποθέτησης του, πως πρόκειται για μία πρόταση της οποίας κύριες και αμετάκλητες συνισταμένες αποτελούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και ουδείς σκοπός υπάρχει να συγκρουστεί με καμία άλλη πρόταση. Μάλιστα, βασική συνιστώσα στην διαμόρφωση της στέκεται η διαβούλευση την οποία και προωθεί. 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο


Ο κ. Πανούσης από το βήμα του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά, διευκρίνισε πως στόχος της ομάδας τεκμηρίωσης ίδρυσης πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου του μέλλοντος, που θα βρίσκεται σε αρμονία με τις επιταγές της εποχής μας και δεν θα περιορίζεται στα όρια της Στερεάς. Κατευθυντήριες γραμμές συντελούν η δημιουργία ενός νέου ισχυρού brand name, η λειτουργία καινοτόμων τμημάτων, που σήμερα δεν υφίστανται στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, η αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην εκπαίδευση με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών μορφών, όπως το elearning και το euniversity αλλά και η λειτουργία summer schools, που θα ανοίξουν τους γεωγραφικούς ορίζοντες του πανεπιστημίου.Το σχέδιο που επεξεργάζεται μέχρι στιγμής αναφέρει τη δημιουργία 3 σχολών με 2 τμήματα η καθεμία, ενώ παράλληλα θα συνοδεύονται και από Πανεπιστημιακά Kέντρα και Ινστιτούτα. Οι σχολές αυτές θα είναι σχετικές με την  Γεωπολιτική, τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Ανάπτυξη. Η οριστικοποίηση της πρότασης αναμένεται το Μάιου, οπότε και θα κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Παιδείας.

Επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν θίχτηκε ενδελεχώς  η πρόσφατη πρόταση του ΕΚΠΑ περί ενοποίηση των σχολών του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Πανούσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πρόταση ίδρυσης πανεπιστημίου δεν έρχεται σε ρήξη με καμία άλλη πρόταση, ενώ αρκέστηκε να σχολιάσει, πως θεωρεί παλαιϊκή την αντίδραση σε μια ενδεχόμενη “ρευστοποίηση” των σχολών της Στερεάς Ελλάδας. «Είναι κόντρα στις αρχές της αποκέντρωσης και υπέρ του συγκεντρωτισμού το να πούμε τα μισά τμήματα μεταφέρονται στο Βόλο και τα μισά στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του Υπουργείου Παιδείας στηρίζεται σε ισχυρά ακαδημαϊκά κριτήρια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν την ανθρωπογεωγραφία και εν γένει ιστορία της περιοχής.

Η ίδρυση ή όχι όμως ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού ιδρύματος αποτελεί καθαρά μία πολιτική απόφαση και ο χώρος της παιδείας έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν πρόσφορο έδαφος μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής κυβερνητικών πολιτικών.

Επομένως, η πρόταση Πανούση σίγουρα ισχυροποιεί τη μάχη των φορέων της Στερεάς για Πανεπιστήμιο στην Περιφέρειά μας, όμως η απόφαση που θα ληφθεί στο γραφείο του Υπουργείου απαιτεί και πολιτικές πιέσεις προς την ορθή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη, απο το όφελος της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούν Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση της ίσης αντιμετώπισης της Στερεάς σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν τα νέα δεδομένα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα απο τις συνέργειες με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των ιδρυμάτων είναι σε εξέλιξη. Με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί έως τώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει 8 σχολές – από τις οποίες οι 2 θα είναι νέες – με 34 τμήματα.

Τρεις από τις σχολές θα είναι στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.

Σε ό,τι αφορά στα τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν 14 στο Βόλο (από 12 που είναι σήμερα), 10 στη Λάρισα (2 σήμερα), 5 στη Λαμία (2 σήμερα), 4 στην Καρδίτσα (1 σήμερα) και 1 στα Τρίκαλα (όσα και σήμερα). Για τις τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθεί υπ’όψιν και σχετική απόφαση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία.evia365.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΤΕΙ Στερεάς:Η πρόταση Γ.Πανούση μετέωρη μπροστά στην πολιτική απόφαση του Υπ.Παιδείας (βίντεο) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: