Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόταση της Ε.Ε. για σύναψη συμφωνιών με Ιαπωνία & Σιγκαπούρη, νέες ευκαιρίες για τη φέτα & άνοιγμα σε ασιατικές αγορές


Η Κομισιόν παρουσίασε την Τετάρτη (18/4) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Για την Ελλάδα, η συμφωνία με την Ιαπωνία «θα συμβάλλει στην προστασία του χαρακτήρα ΠΟΠ της φέτας, της Μαστίχας Χίου, του ελαιολάδου Σητείας και της ελιάς Καλαμών», όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος του Γραφείου Ο.Ε.Υ στο Τόκυο. Με την εφαρμογή της συμφωνίας υπάρχει περίπτωση να μηδενιστούν οι εξαγωγές προς Ιαπωνία «μαϊμού» φέτας από Τουρκία και Δανία. Επισημαίνουμε ότι αν υπογραφεί η τελική συμφωνία θα μειωθούν σταδιακά οι δασμοί στα νωπά τυριά της ΕΕ, που αυτή τη στιγμή πωλούνται πανάκριβα στην ιαπωνική αγορά λόγω φόρου 29,8%.

Με την εφαρμογή της συμφωνίας θα αρθούν, στην πλειονότητά τους, οι τελωνειακοί δασμοί, που κοστίζουν 1 δισ. ευρώ ετησίως στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία θα εξαλείψει επίσης μια σειρά χρόνιων ρυθμιστικών εμποδίων, όπως τη γραφειοκρατία και στις δύο χώρες. Θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ, όπως το χοιρινό, τα τυριά και τα κρασιά, θα προστατεύσει πάνω από 200 παραδοσιακά ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων και ποτών με ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ στην Ιαπωνία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες εξαγωγών σε διάφορους άλλους τομείς, καθώς και τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις σε πολλές ιαπωνικές πόλεις.

Για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, πατήστε εδώ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ενάντια στον προστατευτισμό (π.χ από την επιβολή δασμών σε προϊόντα της ΕΕ και όχι μόνο από τις ΗΠΑ) και στην προάσπιση των κανόνων του ελευθέρου εμπορίου. Η Ευρώπη πιστεύει στο ανοιχτό και θεμιτό εμπόριο και θέλει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην προάσπιση του παγκοσμίως, με βάση ένα παγκόσμιο εγχειρίδιο κανόνων. Η οικονομία μας εξαρτάται από το εμπόριο, οι εταιρείες μας ευημερούν χάρη στο εμπόριο και οι καταναλωτές μας έχουν προσδοκίες από το εμπόριο. Μαζί με ομόφρονες εταίρους ανά τον κόσμο, το εμπόριο μας βοηθά να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να θεσπίζουμε πρότυπα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της σύναψης συμφωνιών με δύο από τους πιο στενούς μας εταίρους από την Ασία, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Ο αντίκτυπος αυτών των συμφωνιών θα υπερβεί κατά πολύ τα αντίστοιχα σύνορά μας, στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουμε κοινή στάση κατά του προστατευτισμού. Αυτό σήμερα είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά».

Τα ελληνικά προϊόντα που θα ευνοηθούν
«Ευρύτερη προστασία της ένδειξης ΠΟΠ δίνεται στη φέτα σε σχέση με τα άλλα τρία ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ που θα προστατευτούν (Μαστίχα Χίου, Ελαιόλαδο Σητείας, Ελιά Καλαμών) καθώς είναι το μόνο ελληνικό προϊόν που δε συνοδεύεται από γεωγραφικό προσδιορισμό της παραγωγής του», σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα.

Επιπλέον, «με την εφαρμογή της συμφωνίας υπάρχει περίπτωση να μηδενιστούν οι εξαγωγές προς Ιαπωνία «μαϊμού» φέτας από Τουρκία και Δανία. Ειδικά, η δανέζική «φέτα» αποτελεί ανταγωνιστή της ελληνικής ΠΟΠ φέτας. Μένει να δούμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας».

Παράλληλα, «το γεγονός ότι θα μειωθούν σταδιακά οι δασμοί στα νωπά τυριά της ΕΕ που αυτή τη στιγμή πωλούνται πανάκριβα στις ιαπωνικές αγορές λόγω φόρου 29,8%, σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι εξαγωγές φέτας στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο φόρος αυτός θα μειώνεται κατά 1,8% χρόνο με το χρόνο, μέχρι να μηδενιστεί, από το 2019 μέχρι το 2035. Έτσι, σταδιακά θα μειωθεί και η τιμή πώλησης της φέτας, θα αυξηθεί η ζήτηση από τους Ιάπωνες και έτσι θα σημειωθεί και άνοδος των εξαγωγών».

Η συμφωνία με τη Σιγκαπούρη σημαίνει άνοιγμα της ΕΕ σε αγορές της ΝΑ Ασίας
Η εμπορική και η επενδυτική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη είναι η πρώτη ολοκληρωμένη διμερής συμφωνία της ΕΕ με μέλος του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Από τα κράτη του ASEAN, η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικές εμπορευματικές συναλλαγές ύψους 53,3 δισ. ευρώ (2017) και συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ύψους 44,4 δισ. ευρώ (2016). Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού.

Κατά συνέπεια, με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ κάνει ένα σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση της θέσπισης υψηλών προτύπων και κανόνων για τη σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι συμφωνίες αποτελούν επίσης τον θεμέλιο λίθο μιας μελλοντικής συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του ASEAN. Η Σιγκαπούρη είναι ήδη ο νούμερο ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, καθώς οι επενδύσεις μεταξύ των δύο εταίρων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, πατήστε εδώ.

Αντίδραση των ΗΠΑ για το χοιρινό
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ από χθες, Τετάρτη, 18 Απριλίου του 2018, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η κατάργηση ή μείωση των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ συνιστά απειλή για τους αμερικανούς εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην ιαπωνική αγορά».
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πρόταση της Ε.Ε. για σύναψη συμφωνιών με Ιαπωνία & Σιγκαπούρη, νέες ευκαιρίες για τη φέτα & άνοιγμα σε ασιατικές αγορές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: