Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πανεπιστήμια με τη βούλα γίνονται πλέον τα ''ΤΕΙ'' της χώρας - Διδακτορικές σπουδές & στα τμήματα των ''ΤΕΙ''


Η απόφαση Γαβρόγλου δίνει τη δυνατότητα αυτόνομης πορείας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ...
Πανεπιστήμια με τη …βούλα, γίνονται πλέον τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προχώρησε μόλις σε μια κίνηση την οποία κανένας άλλος πολιτικός δεν είχε δεχτεί ως σήμερα.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνει τώρα τη δυνατότητα εκπόνησης και οργάνωσης διδακτορικών σπουδών στα τμήματα των ΤΕΙ.

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο 24ωρα πριν από τη σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ που έχει προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Λαμία και δίνει το έναυσμα για αυτόνομη ακαδημαίκή τους πορεία παρά το γεγονός, ότι γίνονται διαβουλεύσεις στη Θεσσαλία για τη συγχωνευσή τους με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Και βέβαια η σπουδή για τη συγχώνυση περνά πλέον σε δεύτερο πλάνο, αφού το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ιδια΄ίτερα το campus της Λάρισας διαθετει τα εχέγγυα και τις υποδομές για την αυτόνομη ανάπτυξή του χωρίς την επικούρηση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το ζητούμενο είναι αν η σύνοδος των πρυτάνεων θα προκρίνει την αυτόνομη ακαδημαίκή τους πορεία, ενώ από την πλευρά των ΑΕΙ έχει σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων...

Οι πρυτανείες των ΤΕΙ ανάγονται σε ισότιμους συνομιλητές του υπουργείου Παιδείας αυτή τη στιγμή Κι αυτό γιατί το θέμα προκαλεί αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια, καθώς η επίβλεψη διδακτορικών έχει να κάνει με την έρευνα και κατ επέκταση την μόνη «διαχωριστική γραμμή» ανάμεσα στις δυο πλευρές της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση Γαβρόγλου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε Τμήματα των Τ.Ε.Ι., συνυπολογίζονται τα ακόλουθα κριτήρια:

- Η ύπαρξη στο Τμήμα κρίσιμης ομάδας μελών διδακτικού προσωπικού με δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικής διατριβής, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4485/2017. Ο ενδεικνυόμενος αριθμός αυτών ανέρχεται σε εννέα (9).

- Η λειτουργία στο Τμήμα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, από το οποίο να έχει αποφοιτήσει τουλάχιστον μία σειρά αποφοίτων.

- Η ύπαρξη στο Τμήμα βασικών ερευνητικών υποδομών.

- Η ανάπτυξη συνεργασιών του Τμήματος με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

- Το επαρκές δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος.

- Η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος, εφόσον υπάρχουν.

- Για την απονομή της δυνατότητας οργάνωσης διδακτορικών σπουδών από Τμήματα Τ.Ε.Ι., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία: 1. Το Τμήμα συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία όσον αφορά στην ανταπόκριση

στα ανωτέρω καθοριζόμενα κριτήρια. Στο παράρτημα της έκθεσης περιλαμβάνονται οι σύνδεσμοι των προσωπικών ιστοσελίδων των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος και αναλυτικός κατάλογος των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανά κατηγορία όπως: σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κρίσης, επιστημονικές δημοσιεύσεις καταχωρημένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με σύστημα κρίσης, επιστημονικές ανακοινώσεις καταχωρημένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους, μονογραφίες, ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, συλλογικοί τόμοι, κ.λπ.

2. Η έκθεση υποβάλλεται από τον Πρόεδρο του επισπεύδοντος Τμήματος στη Σύγκλητο, η οποία αφού εγκρίνει το αίτημα του Τμήματος, το υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3. Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτεί άμισθες πενταμελείς επιτροπές ανά επιστημονικές θεματικές περιοχές (τεχνολογικών επιστημών μηχανικών, κοινωνικών επιστημών, τεχνολογικών γεωτεχνικών επιστημών και τροφίμων, επαγγελμάτων υγείας, διοίκησης και οικονομίας, καλών τεχνών), από μέλη Δ.Ε.Π., με σκοπό να εισηγηθούν την έγκριση ή όχι του αιτήματος κάθε Τμήματος.

4. Οι επιτροπές εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των αντίστοιχων αιτημάτων και εκθέσεων, γνωμοδοτούν τεκμηριωμένα προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αν εγκρίνεται το αίτημα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών, η σχετική απόφαση του Υπουργού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πανεπιστήμια με τη βούλα γίνονται πλέον τα ''ΤΕΙ'' της χώρας - Διδακτορικές σπουδές & στα τμήματα των ''ΤΕΙ'' Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: