Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι νέες Σχολές & τα Τμήματα του νέου ''Πανεπιστημίου Θεσσαλίας'' δια της καταργήσεως του ''ΤΕΙ Θεσσαλίας''....


Ο «χάρτης» με τις νέες Σχολές και Τμήματα
* Στις 17 Απριλίου το ραντεβού του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη * Διαφωνίες και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τα κριτήρια της πρότασης Πετράκου που «υιοθέτησε» το Υπουργείο Παιδείας * «Ανησυχία» και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό κόστος από τα λουκέτα στα Τμήματα του ΤΕΙ στη Λάρισα

Για τη μεθεπόμενη Τρίτη, 17 Απριλίου, οριστικοποιήθηκε τελικά το ραντεβού του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου με τον δήμαρχο Λάρισας Απ. Καλογιάννη με αφορμή τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στ. Ελλάδας.

Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Καλογιάννης προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας μετά και τη συζήτηση στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όπου η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας έθεσε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιχειρούμενη συγχώνευση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε «απορρόφηση» του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο.

Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά την τελευταία – «βελτιωμένη» - πρόταση που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου το Υπουργείο Παιδείας (στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης) υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά και τις πρώτες αντιδράσεις από την κοινότητα του ΤΕΙ, για τη στάση του Υπουργείου να «υιοθετήσει» την εισήγηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πρόταση μετονομάσθηκε ως «βάση» της συζήτησης προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί των αντιδράσεων.

Επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη διαδικασία εκφράζει και η κοινότητα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος. Καθώς όπως φαίνεται, στο εσωτερικό της κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν είχε προηγηθεί «εξαντλητικός» διάλογος, ή η πρόταση που κατέθεσε ο πρύτανης Γ. Πετράκος στο Υπουργείο δεν ήταν γνωστή σε όλο το εύρος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μάλιστα τίθεται το ερώτημα αν η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί απόφαση της Συγκλήτου, όπως συνέβη με την αντίστοιχη πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Έτσι τίθενται ερωτήματα ως προς το κατά πόσο είναι αιτιολογημένη και σε ποια δεδομένα στηρίζεται η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή ποιες εκπαιδευτικές ανάγκες εξυπηρετεί η πρόταση για τη δημιουργία, για παράδειγμα, του Τμήματος Δημόσιας Υγείας.

Ενστάσεις που εστιάζουν και στις παρεχόμενες «εγγυήσεις» από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με δεδομένο ότι η επιχειρούμενη συγχώνευση προκύπτει από την απαίτηση των δανειστών να γίνουν συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιατρική διεκδικεί την ικανοποίηση του αιτήματος, που προβλέπεται από τον νόμο και ισχύει και για άλλες Ιατρικές της χώρας, της μετατροπής του Τμήματος σε μονοτμηματική Ιατρική Σχολή Λάρισας.

Ενστάσεις για τις «εγγυήσεις» θέτει και η κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξεν. Σπηλιώτης κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας διευκρινίζοντας ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης αλλά «με δικαιοσύνη», έθεσε τρία θέματα:

Να «υπάρξει σαφής πολιτική δέσμευση ότι πρώτον θα γίνουν βιώσιμα πανεπιστημιακά τμήματα στη Λάρισα. Δεύτερον, στον τομέα της Γεωπονίας, οι υπάρχουσες υποδομές στο ΤΕΙ μπορούν να αναδείξουν τη Λάρισα ως γεωπονικό κέντρο με τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου - και όχι ινστιτούτου - αγροδιατροφικού τομέα με τη μεταφορά παράλληλα της έδρας της σχολής στη Λάρισα. Τρίτον, να δημιουργηθούν ένα ή δυο πολυτεχνικά τμήματα στη Λάρισα που θα συμπληρώνουν τα υπάρχοντα στο Βόλο».

Όπως επισημάνθηκε και προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπερτερεί σε μέλη ΔΕΠ (περισσότεροι από 400 έναντι των περίπου 100 στο ΤΕΙ Θεσσαλίας), ενώ ο αριθμός των ενεργών φοιτητών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ανέρχεται περίπου σε 20.000 και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέρχεται σε περίπου 12.000 φοιτητές.

Να σημειωθεί τέλος ότι η ακολουθούμενη διαδικασία προκαλεί «ανησυχία» και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων που προηγήθηκαν ενώ το «λουκέτο» σε Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα έχει και πολιτικό κόστος.

Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι με αφορμή τη διαβούλευση επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η αναβίωση φαινομένων τοπικισμού, καθώς από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων σημειώνεται η ανάγκη της λήψης αποφάσεων με ακαδημαϊκά κριτήρια με αφορμή τα υπαρκτά προβλήματα των Τμημάτων (κυρίως του ΤΕΙ Θεσσαλίας) από τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπου απλά συνενώθηκαν δυο ΤΕΙ της περιοχής, στην περίπτωση της Θεσσαλίας επιχειρείται η συγχώνευση (θα αποτελέσει «πιλότο» για την υπόλοιπη χώρα) μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ όπου λειτουργούν Τμήματα με «συγγενικό» γνωστικό αντικείμενο, εξέλιξη που ενδέχεται να αναδείξει και συντεχνιακές λογικές.

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας το Υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως ημερομηνία - ορόσημο την 30ή Απριλίου για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα νέα Τμήματα και Σχολές, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να επιλυθούν σειρά θεμάτων (ολοκλήρωση σπουδών ήδη φοιτούντων σε υπό κατάργηση Τμήματα κλπ) και τα νέα Τμήματα να ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, όταν δηλαδή ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε το σχέδιό του στους τοπικούς φορείς στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας τον περασμένο Οκτώβριο στη Λάρισα, ήθελε την ολοκλήρωση του διαλόγου τον Δεκέμβριο του '17.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα κληθεί να συνεδριάσει εκ νέου όπως θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας μετά τη συνάντηση Καλογιάννη – Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι με την εξέλιξη έχει διαφωνήσει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος του Υπουργείου δεν είναι η αναβάθμιση, αλλά η λογιστική εξοικονόμηση πόρων μέσω επί της ουσίας της κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Οι νέες Σχολές & τα Τμήματα του νέου ''Πανεπιστημίου Θεσσαλίας'' δια της καταργήσεως του ''ΤΕΙ Θεσσαλίας''.... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:15 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.