ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αυξημένη κατά 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή φράουλας

 
 
Αυξημένη κατά 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή φράουλας
Ωστόσο, παρά την υψηλή ποιότητα του προϊόντος η τιμή για τον παραγωγό παραμένει εξαιρετικά χαμηλά κινούμενη στα περυσινά επίπεδα από 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Αυξημένη κατά 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή φράουλας συγκριτικά με πέρυσι, ενώ με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν και οι εξαγωγές. Ωστόσο, παρά την υψηλή ποιότητα του προϊόντος η τιμή για τον παραγωγό παραμένει εξαιρετικά χαμηλά κινούμενη στα περυσινά επίπεδα από 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό.

Η παραγωγή της Χώρας μας το 2016 ανήλθε σε 52.900 τόνους και το 2017 εκτιμάται περίπου στους ίδιους τόνους, ενώ η τρέχουσα περίοδο εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 15% μας λέει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, εντεταλμένος σύμβουλος στην Ιncofruit Hellas. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη της συγκομιδής ήταν κατά τι πιο όψιμη πλην όμως μετά τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές εξελίσσονται με υψηλότερους ρυθμούς έναντι του περυσινού διαστήματος. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές από 1/1/2018 μέχρι 11/4/2018 σε φράουλες ήταν 15.385 τόνοι έναντι 13.860 τόνους που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (μέχρι 21/4).

Στην τρέχουσα εμπορική περίοδο, υπογραμμίζει, ότι η τάση των τελευταίων δύο ετών στις Χώρες παραγωγής της Ε.Ε έχει αλλάξει και η καλλιέργεια φράουλας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 9%. Εξετάζοντας δε τους κανόνες των δραστικών ουσιών που επιτρέπεται στο φυτοϋγειονομικό τομέα συμφωνούμε μας λέει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης με τις άλλες ομοιοπαραγωγές Ευρωπαϊκές χώρες να ζητηθεί από τα Κράτη Μέλη η αυστηρή τήρηση τους που διασφαλίζει την ασφάλεια των καταναλωτών ανά πάσα στιγμή. Αναμφίβολα επισημαίνει , απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος της επισήμανσης , της ανασυσκευασίας φράουλας από άλλες χώρες καταγωγής, όπως π.χ αυτό συμβαίνει με τη μαροκινή φράουλα στην Ισπανία ή ευρωπαικής παραγωγής σε άλλα Κράτη Μέλη που εξάγουν σε τρίτες χώρες. 

Υπενθυμίζει ότι αναμένετε από την Πολιτεία η επίσπευση της υπογραφής διμερών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων με Χώρες της Ν.Α Ασίας ως π.χ με τη Κίνα προκειμένου να αυξηθούν οι χώρες διάθεσης του ελληνικού προϊόντος . Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνει απαιτείται η αναδιάρθρωση της ποικιλιακής παραγωγής της Ελλάδος προς ικανοποίηση των νέων αγορών ιδίως μετά την απώλεια της Ρωσίας που η ελληνική παραγωγή είχε προσαρμοσθεί στις καταναλωτικές της προτιμήσεις της ως άνω χώρας. 

Χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι είναι η φετινή παραγωγή της φράουλας μας λέει ο κ. Φώτης Κυριαζής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φρούτων και Λαχανικών “Η Υρμίνη” στο Ν. Μανωλάδα. Μολονότι όπως μας είπε έχουν γίνει νέες φυτεύσεις αυτές ακόμη δεν έχουν αποδώσει. Σύμ,φωνα με τελευταία στοιχεία, η καλλιέργεια της φράουλας γίνεται σε συνολικές εκτάσεις 5.000 στρεμάτων με πάνω από 20.500.000 κιλά παραγωγής και διάθεσης προϊόντος.

Η ομάδα παραγωγών φράουλας ΥΡΜΙΝΗ καλλιεργεί τρεις ποικιλίες, την Φορτούνα: Πρώϊμη ποικιλία, την Σαμπρίνα: Ποικιλία με ευρωπαϊκή καταγωγή και την Καμαρόσα: Ποικιλία standard στον κόσμο της φράουλας.

Παρά το γεγονός, ότι υπάρχει προϊόν, αναφέρει ο κ. Φ. Κυριαζής, δεν υπάρχει ζήτηση και αυτό το φαινόμενο αφορά τόσο την ελληνική αγορά όσο και το εξωτερικό. Σε επίπεδο τιμής, υποστηρίζει ότι συγκριτικά με την υψηλή ποιότητα του προϊόντος αυτή παραμένει χαμηλή από 1,20 έως και 1,30 ευρώ το κιλό.

Kαλά που υπάρχουν και τα συμβόλαια γιατί διαφορετικά θα είχαμε πολύ σοβαρό θέμα μας λέει ο παραγωγός κ. Ανδρέας Γούργαρης από την Μανωλάδα. Η ανύπαρκτη ζήτηση είναι το βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδος, υπογραμμίζει ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι σήμερα δουλεύουν μόνο με τα συμβόλαια που έχουν με κράτη που εμφανίζουν αγοραστική δύναμη, όπως η Φιλανδία και η Εσθονία. Οσον αφιορά την ελληνική αγορά, το βασικό γνώρισμα είναι ότι η τιμή υπολείπεται της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει το προϊόν.

Πριν από το Πάσχα η ζήτηση και η τιμή ήταν μεγαλύτερη, μας λέει ο παραγωγός από τη Μανωλάδα, κ. Γιάννης Αρβανιτάκης. Σήμερα, η ζήτηση είναι υποτονική και η τιμή για τον παραγωγό έχει πέσει στο 1 ευρώ περίπου. Με δεδομένη την παράδοση που έχει η περιοχή στο προϊόν μας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετές φυτεύσεις στην Μανωλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο, ολοκληρώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου και από 20 Νοεμβρίου άρχισαν οι αποδόσεις. Το κόστος κατά τον ίδιο διαφοροποιείται, ανάλογα με τον παραγωγό και την ποικιλία που καλλιεργείται. Ενημερωτικά πάντυως για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια, το κόστος για το στρέμμα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ.
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αυξημένη κατά 15% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή φράουλας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: