ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ξεκινάει ο αλωνισμός με μέση αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι έως & 30%


Σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει ο αλωνισμός  - Ευνοϊκές συνθήκες στη Θεσσαλία Προβλήματα όμως στη σοδειά για όσους έσπειραν νωρίς

Ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή σκληρού σιταριού επικρατούν γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν τόσο παραγωγοί, όσο και γεωπόνοι και παράγοντες της βιομηχανίας μεταποίησης. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εκτιμήσεις για «αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι έως και 30%», σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, υπεύθυνο προμηθειών στη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών Misko. «Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο νομός Έβρου, όπου υπήρξαν προβλήματα με το φύτρωμα». Όσον αφορά την ποιότητα, «φέτος εκτιμούμε ότι θα παραλάβουμε ένα καλό ποσοστό ποιοτικού σκληρού σιταριού, γεγονός το οποίο συμπεραίνουμε επειδή δεν αναμένεται υπερπαραγωγή που θα οδηγούσε σε κακή ποιότητα, όπως έγινε το 2016. Γενικά, αναμένουμε να δούμε πόσο θα επηρεάσει την ποιότητα η αύξηση που θα υπάρξει στην παραγωγή».

Θεσσαλία

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Καλφούτζος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Λάρισας, «προβλήματα δημιούργησαν στην καλλιέργεια σιταριού αλλά και σε ψυχανθή οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το ξεστάχυασμα και την καρπόδεση στην περιοχή της Λάρισας.». Οι καλλιέργειες αυτές εκτείνονται σε 1,5 εκατ. στρέμματα στην περιοχή.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις παραγωγής στο πρώιμο σιτάρι, «το πρόβλημα που θα προκαλέσει η ξηρασία αφορά κυρίως περιοχές όπου τα σιτηρά σπάρθηκαν πρώιμα, δηλαδή αρχές Νοεμβρίου με συνέπεια τα σιτηρά να μπουν στο κρίσιμο στάδιο όπου χρειάζονται νερό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο υπήρξε ανομβρία για 40 γεγονός που καταπόνησε τα φυτά. Όσοι έσπειραν αργότερα (τέλη Νοεμβρίου με 15 Δεκεμβρίου), λόγω βροχών στα μέσα Νοεμβρίου, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα», σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, που εργάζεται στη Misko ως υπεύθυνος προμηθειών.

Από την πλευρά, ο κ. Σιδηρόπουλος, παραγωγός στην περιοχή της Λάρισας, αναφέρει ότι «ο αλωνισμός θα ξεκινήσει μετά τις 28 Μαΐου 2018 και η παραγωγή αναμένεται να είναι καλή. Όπως και η ποιότητα, μέχρι στιγμής, αρκεί να μην έχουμε έντονες βροχοπτώσεις το επόμενο δεκαήμερο, γεγονός που «θα άσπριζε τον σπόρο»».

Ωστόσο, στα Τρίκαλα, «μειωμένη κατά 20% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή σιταριού (σκληρού και μαλακού). Η ποσότητα αυτή υπολογίζουμε ότι θα προέλθει από έκταση 17.000 στρεμμάτων, δηλαδή λιγότερα στρέμματα θα έχουμε φέτος σε σχέση με πέρσι, αφού η καλλιέργεια εκτεινόταν σε 23.000 στρέμματα το 2017. Το σκληρό σιτάρι θα αρχίσει να συγκομίζεται στις 15 Ιουνίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 10 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή μαλακού», όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λιούτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, μιλώντας για τις αροτραίες καλλιέργειες της περιοχής. «Γενικά οι βροχές στο ξεστάχυασμα και την καρπόδεση βοήθησαν στην ανάπτυξη των στάχεων. Προβλήματα λόγω χαλαζόπτωσης υπήρχαν μόνο στα ορεινά και δυτικά του νομού Τρικάλων, καθώς εκεί δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα του ΕΛΓΑ που περιλαμβάνει βομβαρδισμό των σύννεφων για προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας από το χαλάζι».

Ο κ. Κοτής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας, ανέφερε πως «η έκταση σιτηρών που έχει επηρεαστεί αρνητικά από το χαλάζι που έπεσε το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαΐου είναι 5.000 στρέμματα . Έχει ήδη κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ αλλά ακόμα δεν υπάρχει εκτίμηση για το ποσοστό της ζημιάς».

Σέρρες

«Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, θα είναι μια καλή χρονιά για το σκληρό σιτάρι», όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Ρόιδος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Σερρών. «Οι ποσότητες θα είναι καλές στην μεγάλη πλειοψηφία των εκτάσεων του νομού, καθώς η καλλιέργεια ευνοήθηκε από τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν το Μάιο. Αναμένεται να δούμε τι καιρός θα επικρατήσει από εδώ και στο εξής μέχρι και τη συγκομιδή. Οι βροχοπτώσεις από εδώ και πέρα είναι ανεπιθύμητες διότι θα μετατρέψει τους υαλώδεις σπόρους σε αλευρώδεις (άσπρισμα σπόρου), υποβαθμίζοντας την ποιότητα».

agrotypos.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ξεκινάει ο αλωνισμός με μέση αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι έως & 30% Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: