Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τρως έντομα σε όλη σου τη ζωή ; - Να γιατί ...


Αν η σκέψη και μόνο ότι τρως έντομα σε τρομοκρατεί, τότε θα πρέπει να μάθεις τα κακά νέα, ότι δηλαδή τα έχεις καταναλώσει πολλές φορές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη χρωστική ουσία για τροφές ερυθρού χρώματος, η καρμίνη, φτιάχνεται από κονιορτοποιημένα έντομα. Αυτά που χρησιμοποιούνται είναι οι κοχελίνες, που ζουν στη Λατινική Αμερική, σε κάκτους. Η χώρα που ασχολείται κυρίως με την εκτροφή τους είναι το Περού. Τα έντομα που εκτρέφονται έχουν μήκος από πέντε χιλιοστά έως 0,5 εκατοστά και πρόκειται για τα θηλυκά του είδους που δεν έχουν πτερύγια και όχι τα αρσενικά που πετούν. Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το καρμινικό οξύ, το οποίο αποτελεί σχεδόν το 1/4 του βάρους τους και αποτρέπει τη θήρευσή τους από άλλα έντομα.

Η καρμίνη αποτελεί βασικό στοιχείο της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων και προστίθεται σε ουκ ολίγα προϊόντα, από γιαούρτια και παγωτά μέχρι πίτες με φρούτα, αναψυκτικά και γλυκά. Χρησιμοποιείται, επίσης, εκτενώς στη βιομηχανία των καλλυντικών και υπάρχει σε πολλά κραγιόν.

Η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται ευρέως γιατί είναι ένα σταθερό, ασφαλές και με μεγάλη διάρκεια ζωής προσθετικό, του οποίου το χρώμα επηρεάζεται ελάχιστα από τη θερμότητα ή το φως.

Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν είναι πρόκειται για φυσικό προϊόν, που χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια και στη συνέχεια τους Αζτέκους πριν από πέντε και πλέον αιώνες. Ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από τις τεχνητές εναλλακτικές λύσεις, όπως οι χρωστικές τροφίμων που παράγονται από άνθρακα ή υποπροϊόντα πετρελαίου.

Αλλά ακόμα και οι οπαδοί της καρμίνης συμφωνούν ότι πρέπει να αναγράφεται πιο ξεκάθαρα στα προϊόντα και ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός φυσικών ερυθρών χρωστικών εναλλακτικών, που δεν προέρχονται από έντομα.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και αν κοιτάξετε την ετικέτα ενός προϊόντος, ίσως να μην δείτε γραμμένη στα συστατικά τη λέξη καρμίνη. Αντί αυτής ίσως να αναγράφεται κόκκινη βαφή, φυσική κόκκινη χρωστική ή απλά Ε120, όπως είναι ο αριθμός ταξινόμησης του προσθετικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:BBC, news247.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Τρως έντομα σε όλη σου τη ζωή ; - Να γιατί ... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.