ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι Θεσσαλοί βάζουν τη γη, οι Ισραηλινοί την τεχνογνωσία & το µάρκετινγκ

 
Ζυµώσεις για κοινοπρακτικά σχήµατα σε δενδροκοµία και κάνναβη έβγαλε η αποστολή στο Τελ Αβίβ .Κάλεσµα στις ισραηλινές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ελληνική γεωργία και ταυτόχρονα να µεταλαµπαδεύσουν την τεχνολογία τους, µε έµφαση στην ευφυή γεωργία, στους Έλληνες παραγωγούς, απηύθυνε η ελληνική επιχειρηµατική αποστολή που βρέθηκε προ ηµερών στο Ισραήλ, µε επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη. Ο στόχος της επίσκεψης ήταν διττός: Αφενός να επισκεφθούν τα µέλη της την έκθεση Agritech και να ενηµερωθούν για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στη γεωργία του αύριο, αφετέρου να έρθουν απευθείας σε επαφές µε ισραηλινές εταιρίες, οι οποίες –κατόπιν έρευνας που προηγήθηκε από την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ– ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα µας.

Ανάµεσα στις επιχειρήσεις µε τις οποίες συναντήθηκε η ελληνική αποστολή ξεχωρίζουν η πολυεθνική Carmel Agrexco (AMPA Group) και η Franco Groupe, οι οποίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή φράουλας, υπερτροφών, καθώς και φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα, µε τους ανθρώπους της Carmel, συζήτηση έγινε και για την καλλιέργεια φαρµακευτικής κάνναβης, για την οποία η συγκεκριµένη εταιρεία παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό.

Ο πρόεδρος του Ισραηλινοελληνικού Επιµελητηρίου, Sabby Mionis, κάλεσε τους εκπροσώπους των ελληνικών επιµελητηρίων να αναζητήσουν αξιόπιστες εταιρείες στις περιοχές τους, οι οποίες αναζητούν επενδυτές, ώστε µε τον τρό πο αυτόν να προκύψουν δυναµικές συνεργασίες. Αυτό που εντέλει συµφωνήθηκε είναι, σε πρώτη φάση, να καταθέσει η ελληνική πλευρά ένα master plan, µε εξειδικευµένες προτάσεις προς τους Ισραηλινούς, για το πώς µπορούν να εµπλακούν και να επενδύσουν στη χώρα µας.

Από τις συζητήσεις, πάντως, διαφάνηκε ότι πρόθεση των τελευταίων είναι να δηµιουργηθούν κοινοπρακτικές εταιρείες, οι οποίες θα χρηµατοδοτηθούν, αλλά και θα διοικούνται και από τις δύο πλευρές.

Με λίγα λόγια, το πρότζεκτ θα είναι οι Έλληνες να παράγουν στην πρόσφορη γη τους ποιοτικά αγροτικά, αξιοποιώντας τη σύγχρονη ισραηλινή τεχνολογία, µε το Τελ Αβίβ να αναλαµβάνει και το κοµµάτι των εξαγωγών.

«Ο σπόρος έπεσε»

Ο απολογισµός του ταξιδιού είναι θετικός, σύµφωνα µε τον υφυπουργό, αλλά και σύµφωνα µε τους προέδρους των Επιµελητηρίων Λάρισας, Σωτ. Γιαννακόπουλο, και Χανίων, Αντ. Ροκάκη, καθώς «ο σπόρος έπεσε και θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (σωστά βήµατα) για να θερίσουµε µια καλή σοδειά (εποικοδοµητικές συµφωνίες)».

Στην ελληνική αποστολή συµµετείχαν ακόµη ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφών Σπηλιώτης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Δεντροκοµίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Παναγιώτης Ευθυµιάδης, καθώς και επιχειρηµατίες από την Oporello (Λάρισα), τους Κυλινδρόµυλους Κρήτης, τη Finobetton Κρήτης, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Επιµελητηρίου Χανίων και οινοποιός-έµπορος κρασιών, κ. Χατζηδηµητρίου.

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, µάλιστα, κάλεσε τους Ισραηλινούς να υποδείξουν ποια προϊόντα µπορούν να καλλιεργηθούν στην Κρήτη, ώστε να προωθηθούν πιο εύκολα για εξαγωγή.

Σωτήρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος Επιµελητηρίου Λάρισας)


«Εξετάσαµε τις προοπτικές συνεργασίας στον πρωτογενή τοµέα και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο του αγρο-µάρκετινγκ, στο οποίο διακρίνονται οι Ισραηλινοί. Ταυτόχρονα, παρουσιάσαµε τις τουριστικές προοπτικές, ιδιαίτερα των παραλιών του νοµού, µια και οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν πολύ. Το δεύτερο βήµα είναι να υπάρξει αλληλογραφία µεταξύ των φορέων και των επιχειρήσεων και να ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν επαφές στο υπουργείο, το οποίο θα έχει συντονιστικό ρόλο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κόκκαλη για την πρωτοβουλία του».

Ξενοφών Σπηλιώτης (Πρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας)


«Το ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεισέφερε στα θέµατα της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων που θα εξαχθούν από την Ελλάδα προς το Ισραήλ, καθώς και στις πιλοτικές ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν στις εγκαταστάσεις του ιδρύµατος, εφόσον προκύψουν συµπράξεις ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων. Ακόµα, θέσαµε το ζήτηµα της ανταλλαγής εκπαιδευτικού προσωπικού και σπουδαστών, ώστε οι φοιτητές µας να έχουν προσλαµβάνουσες γνώσεις από την αξιόλογη επιχειρηµατική δραστηριότητα που αναπτύσσουν ισραηλινές εταιρείες στον τοµέα της γεωργίας».

Αλέξανδρος Παπαχατζής (Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας)


«Ανακαλύψαµε ότι πολλές ισραηλινές εταιρείες επιθυµούν να επενδύσουν στη χώρα µας, ιδίως στα καρποφόρα δέντρα και στους θάµνους. Ενδιαφέρον υπήρχε και για τη φαρµακευτική κάνναβη, την οποία µπορούν να καλλιεργήσουν στο Ισραήλ και να παράξουν πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά δεν µπορούν να εξάγουν. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα µπορούµε να καλλιεργήσουµε, αλλά δεν µπορούµε να παράξουµε πολλαπλασιαστικό υλικό. Άρα, εκεί, υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας».

ypaithros.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Οι Θεσσαλοί βάζουν τη γη, οι Ισραηλινοί την τεχνογνωσία & το µάρκετινγκ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: