Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέος απροσδόκητος μνηστήρας διεκδικεί το ΤΕΙ Χαλκίδας – Το ΕΚΠΑ “κερδίζει” στα σημεία


Ολόκληρη η πρόταση του ΕΚΠΑ που τέθηκε σε διαβούλευση
Nέος μνηστήρας φαίνεται πως παρουσιάστηκε για την Πηνελόπη, που ακούει στο όνομα πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. Την έντονη κινητικότητα των προηγούμενων μηνών και τη διάχυτη ανησυχία των Ευβοέων για το τι μέλλει γενέσθαι με το τριτοβάθμιο ίδρυμα των Ψαχνών ακολούθησε η σιγή ιχθύος.

Κατά το μάλλον ή ήττον, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβήθηκαν την ησυχία που ακολούθησε την πρόταση Πανούση για ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Από τη μία η ίδρυση Δελφικού Πανεπιστημίου, από την άλλη οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για σαλαμοποίηση, που θα φέρει ενδεχόμενη ένωση με τη Θεσσαλία και κάπου στη μέση η πρόταση που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία του ΕΚΠΑ για απορρόφηση των σχολών σε Ψαχνά και Θήβα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου αλλά και το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Πρατσόλη, οι οποίοι βρέθηκαν την Τρίτη στα Ψαχνά,η θέση του Υπουργού Παιδείας είναι η πρόταση του ΕΚΠΑ, η οποία τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση με κάποιες τροποποιήσεις από την αρχική. Μάλιστα, ο κ. Πρατσόλης ανέφερε πως παρουσιάστηκε και νέο τριτοβάθμια εκπαιδευτικό ίδρυμα που έδειξε ενδιαφέρον καταθέτοντας τη δική του πρόταση με τις πληροφορίες να λένε πως αυτό δεν είναι άλλο από το ΕΜΠ.

Ενώπιον των ραγδαίων εξελίξεων ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη της πρότασης του ΕΚΠΑ, την οποία εν τέλει ενστερνίζεται και το Υπουργείο. Ειδικότερα το ΕΚΠΑ προτείνει τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ στη Χαλκίδα και στη Θήβα σε “Συγκρότημα Ευρίπου” του EKΠA στην περιοχή Εύβοιας και Βοιωτίας. Η πρόταση κάνει λόγο για δημιουργία νέων τμημάτων και ινστιτούτων, τα οποία προσφέρουν νέο έργο για πανεπιστημιακούς και συνεργάτες τους.

Ειδικότερα, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας έχει τμήματα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα και Αμφισσα. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είναι να «διασπείρει» διοικητικά τα τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και όχι να δημιουργηθεί ένα νέο ΑΕΙ στη Στερεά Ελλάδα με πυρήνα το υπάρχον ΤΕΙ, όπως ζητεί η εκεί περιφέρεια. Καθώς θεωρείται εύλογο τα τμήματα με έδρα στη Λαμία να απορροφηθούν από το Παν. Θεσσαλίας, έμεινε προς διερεύνηση με ποια ΑΕΙ θα συνεργασθούν τα υπόλοιπα τμήματα. Το τμήμα στο Καρπενήσι «κλείδωσε» συνεργασία με το Γεωπονικό Παν. Αθηνών, ενώ για τα τμήματα σε Εύβοια και Βοιωτία έγιναν συζητήσεις με το ΕΜΠ και το Παν. Πειραιώς. Οι απαντήσεις εκ μέρους των δύο ΑΕΙ της Αττικής ήταν αρνητικές, καθώς θεωρήθηκε ότι η συγχώνευση δεν είναι εύκολη λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου που έχουν τα δύο ΑΕΙ.

Αντίθετα, το ΕΚΠΑ, με ιδέα του αναπληρωτή πρύτανη Θωμά Σφηκόπουλου, όπως ανέφερε ο ίδιος, πρότεινε στον κ. Γαβρόγλου την απορρόφηση των τμημάτων της Χαλκίδας από το ΕΚΠΑ και τη μετεξέλιξή τους σε άλλα τμήματα. Στην πρόταση σχεδιάζεται και η συνεργασία με τις επιχειρήσεις της βιομηχανικής ζώνης σε Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα. Η προχθεσινή Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα συζητούσε την εν λόγω πρόταση, ωστόσο οι διαμαρτυρίες των φοιτητών που παρενέβησαν, διέκοψαν τη συζήτηση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στο ΕΚΠΑ και στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Στο ΕΚΠΑ διατυπώνονται ανησυχίες για τη διόγκωση της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών –προτείνεται να ιδρυθεί στη Χαλκίδα τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών, πλην των προτάσεων για νέα τμήματα οργάνωσης επιχειρήσεων και κοινωνιολογίας στην ίδια σχολή– καθώς και της Σχολής Θετικών Επιστημών. Μάλιστα, λέγεται ότι με βάση την πρόταση που έχει διατυπωθεί, ήδη πανεπιστημιακοί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αναλάβουν ρόλο στις νέες δομές (π.χ. ινστιτούτα).

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, οι διδάσκοντες της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών προβληματίζονται για τη θέση τους στο υπό ίδρυση Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας. Το εν λόγω τμήμα αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επίσης, θα μπορεί να συνεργαστεί και με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, από την ηγεσία του οποίου πρόσφατα παραιτήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής.
 
Φωτογραφίες πρότασης: esos.gr

evia365.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Νέος απροσδόκητος μνηστήρας διεκδικεί το ΤΕΙ Χαλκίδας – Το ΕΚΠΑ “κερδίζει” στα σημεία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.