Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καταδικασμένοι να πετύχουν οι νέοι συνεταιρισμοί !!!


Τα προβλήματα, τα επενδυτικά σχέδια και τα αιτήματα για τη στήριξη συνεταιρισμών και μελών.Κατάργηση του ειδικού συνεταιριστικού νόμου πρότεινε ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα Αθ. Βακάλη. Τα νέα συνεργατικά σχήματα στον αγροτικό τομέα παραγωγής είναι καταδικασμένα να… πετύχουν γιατί έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς και στοχεύουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των συνεταιρισμένων μελών τους.

Ωστόσο για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος επανεμφάνισης όσων προβλημάτων αντιμετώπισαν οι κλασικοί συνεταιρισμοί του παρελθόντος, απαιτείται η πολιτική βούληση όσων ασκούν εξουσία να στηρίξουν τη συνεταιριστική ιδέα με συγκεκριμένες πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη και όχι τη χειραγώγηση των συνεταιριστικών σχημάτων για πολιτικά οφέλη.

Το μήνυμα των παραγόντων της αγοράς ήταν ξεκάθαρο χθες στο 4ο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας από τον Economist, όπου παρουσιάστηκε η νέα δυναμική για τους συνεταιρισμούς με τους προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών ΘΕΣγη Παναγιώτη Καλφούντζο, Ζαγοράς Πηλίου Αντώνη Λάσκο και ΘΕΣγάλα Θανάση Βακάλη να αναφέρονται στη δυναμική παρουσία των σχημάτων τους στην ελληνική αγορά παρά τη συνεχή οικονομική κρίση και να παρουσιάζουν τους προβληματισμούς τους αλλά και τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς για το μέλλον.

Και οι τρεις πρόεδροι παραδέχθηκαν ότι τα ιδιαίτερα επιτυχημένα εγχειρήματά τους στηρίχθηκαν στην παλιά αξία της συνεταιριστικής ιδέας, που και στην εποχή της κρίσης παραμένει περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη, αλλά και στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία προς όφελος των συνεταιρισμένων μελών τους αν και διαπίστωσαν την έλλειψη συνεταιριστικής κουλτούρας ακόμα και σήμερα που γίνεται κατανοητό ότι κανένας ή για την ακρίβεια ελάχιστοι αγρότες ατομικά μπορούν να σταθούν στην αγορά και να καλύψουν τις ανάγκες της.

* «Φιλοσοφία των ανθρώπων του συνεταιρισμού είναι να αποτελεί ο ΘΕΣγη πρότυπο και σύγχρονο συνεταιρισμό στις μεγάλες καλλιέργειες, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μοντέλα» ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος θεωρώντας συστατικά στοιχεία της επιτυχίας του συνεταιρισμού την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής με οικονομία κλίμακας και κυρίως την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τόσο του συνεταιρισμού όσο και των μελών του.

Επισήμανε ως σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος τη μείωση επενδύσεων και απασχόλησης, τη συνεχή κάμψη του γεωργικού εισοδήματος, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, την αύξηση της «μαύρης» οικονομίας, το έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, την απουσία σχεδίου προσαρμογής στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και, επιπλέον, τις συνεχείς αλλαγές σε επίπεδο φορολογίας, τη γραφειοκρατία αλλά και την παντελή έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας.

Θεωρώντας τη σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά ευοίωνη για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, ο πρόεδρος του ΘΕΣγη υποστήριξε την ανάγκη επαναθεμελίωσης της έννοιας του συνεργατισμού στη χώρα μας για να καταλήξει συμπερασματικά «βασικός παράγοντας για την επιτυχία ενός αγρότη ειδικά σε περιόδους κρίσης είναι η προσπάθεια δημιουργίας εκμετάλλευσης με σημαντικό μέγεθος κυρίως μέσα από τη συμμετοχή σε συνεταιρισμούς».

* Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς-Πηλίου Αντώνιος Λάσκος αναφερόμενος στις σχέσεις παραγωγής κατανάλωσης υποστήριξε ότι η πολυδιάσπαση του αγροτικού χώρου και η έλλειψη συντονισμού και αυτοοργάνωσης των αγροτών δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές, γιατί πέφτουν θύματα όσων διακινούν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, περιορίζει τα δυνητικά έσοδα του κράτους, καθώς ενισχύει τη φοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία, και εν τέλει υποβαθμίζει τις δυνατότητες των ίδιων των παραγωγών για ανάπτυξη του βιοτικού τους επιπέδου.

Αναφερόμενος στον ρόλο του κράτους, ο κ. Λάσκος μίλησε για την ανάγκη να αποφευχθεί το λάθος των προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή το γεγονός ότι «ενώ οι Συνεταιρισμοί εισέπραξαν χρήματα, ευρωπαϊκά και κρατικά, δεν υπήρξε συντονισμένος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πόσο οργανωμένοι τελικά ήταν οι διαχειριστές των χρημάτων και πού κατέληγαν αυτά».

* Τις επιτυχίες του συνεταιρισμού στα 7 χρόνια λειτουργίας του, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη των παραγωγών και τη διάθεση ποιοτικού προϊόντος σε χαμηλή τιμή στους καταναλωτές, όπως και στην υπεραξία, που απέκτησε το κύριο προϊόν του συνεταιρισμού, το γάλα, μέσα από την καινοτομία και την επένδυση εξέθεσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης.

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του αναφέρθηκε στη νέα πρωτοβουλία του συνεταιρισμού για τη δημιουργία «ομπρέλας» Ελλήνων παραγωγών και συνεταιρισμών μέσω των νέων καταστημάτων του ΘΕΣγάλα, που λειτουργούν ως «συνεταιριστικές γωνιές» ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η σειρά προτάσεων που κατέθεσε η σημαντικότερη από τις οποίες αφορά στην κατάργηση του ειδικού συνεταιριστικού νόμου γιατί όπως υποστήριξε τα πιο επιτυχημένα αντίστοιχα συνεταιριστικά σχήματα στην Ευρώπη δεν διέπονται από κάποιον «ειδικό συνεταιριστικό νόμο».

Παράλληλα πρότεινε μεταξύ άλλων οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι να επιστρέψουν στα χωράφια και τις φάρμες (και όχι σε κάποια γραφεία), να θεσπιστεί θέση μόνιμου γενικού γραμματέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, και να δοθούν κίνητρα με χαμηλότερη τη φορολόγηση των συνεταιρισμών από τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων αγροτών.

Εντύπωση προκάλεσαν στη συζήτηση που ακολούθησε οι απόψεις στελεχών του ιδιωτικού τομέα παραγωγής, που υποστήριξαν ότι το υγιές κομμάτι της μεταποίησης, σε αντίθεση με την εντύπωση που επικρατεί, επιθυμεί να υπάρχει στην αγορά ένα υγιές συνεταιριστικό κομμάτι γιατί θα συμβάλει με τη δράση και την πρακτική του στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της αγοράς.

Του Δημ. Κατσανάκη
   Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Καταδικασμένοι να πετύχουν οι νέοι συνεταιρισμοί !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: