ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ιχθυοτροφείο πέστροφας στα ορεινά του Καρδάμου


Οι συνθήκες στην περιοχή είναι ιδανικές, καθώς οι πηγές είναι κοντά, το νερό είναι καθαρό και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκτροφής πέστροφας στα ορεινά ένας τολμηρός επενδυτής και ο συνεργάτης του δοκιμάζουν ξανά δείχνοντας ένα διαφορετικό δρόμο ενασχόλησης στην ορεινή Ροδόπη, σίγουρα διαφορετικό από την παραδοσιακή κτηνοτροφία και την καπνοκαλλιέργεια, τις κύριες δραστηριότητες της περιοχής.
 

«Επειδή τα νερά είναι λιγοστά στην περιοχή αποφασίσαμε να κάνουμε το ιχθυοτροφείο στις κάτω πηγές Καρδάμου. » δηλώνει ο κος Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, ιδιοκτήτης του μοναδικού ιχθυοτροφείου πέστροφας στην ορεινή Ροδόπη. Η προσπάθεια του έκλεισε ένα χρόνο από το ξεκίνημά της και όπως λέει σιγά –σιγά θα φτάσουν στις πωλήσεις χωρίς να σημειώνονται ελλείψεις. «Αγαπώ τη Φύση και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Συνδύασα την αγάπη μου για την φύση με το επιχειρείν προσδοκώντας ότι θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη. Είναι κάτι δύσκολο, γιατί ήταν κάτι ασυνήθιστο για την περιοχή.» δηλώνει βέβαιος πως η διάθεση στην αγορά δεν θα είναι πρόβλημα. «Έχει ζήτηση ως καπνιστή η πέστροφα. Σκεφτόμαστε να λειτουργήσουμε και μια παραδοσιακή ταβέρνα, αλλά και εγκαταστάσεις διανυκτερεύσεις, ώστε κάποιος που έρχεται στην περιοχή να μπορεί να φάει, να κοιμηθεί να αγοράσει πέστροφες.» Σύμφωνα με τον κ. Χαλήτ ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοιου είδους προσπάθειες, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν λειτουργήσει ιχθυοτροφεία ή δράσεις αγροτουρισμού.

 
 
Στο πλευρό του δραστήριου επιχειρηματία ο Γιουνούτς Χουσεϊν, που 1,5 χρόνο πριν ξεκίνησε να διαβάζει τα πάντα για την πέστροφα και τώρα καμαρώνει για τα πρώτα ψάρια που διαθέτει ολόφρεσκα από το ιχθυοτροφείο του. «Αυτά είναι τα μεγάλα μας ψάρια, έτοιμα προς κατανάλωση» δηλώνει με καμάρι σημειώνοντας πως το Νοέμβριο θα μεγαλώσει και η δεύτερη φουρνιά.

«Έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται πρόληψη, προσοχή, αν γίνει κάτι είναι αργά. Πρέπει να είναι καθαρές οι δεξαμενές, τα νερά να είναι καθαρά, να είναι τρεχούμενα. αλλιώς έχουν πρόβλημα με τη θερμοκρασία το καλοκαίρι.» εξηγεί σημειώνοντας πως οι συνθήκες στην περιοχή είναι ιδανικές, καθώς οι πηγές είναι κοντά, το νερό είναι καθαρό και στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Φώτο: Στιγμιότυπα από το ιχθυοτροφείο στα ορεινά του Καρδάμου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ιχθυοτροφείο πέστροφας στα ορεινά του Καρδάμου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: