ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόταση για Ιδρυση Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας


«Το εγχείρημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ένα εγχείρημα πολύπλοκο, που πρέπει να τύχει μεγάλης διαβούλευσης πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις. Το σχέδιο που θα προκριθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που να το αποδεικνύουν.

 
Μελέτες, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί. Τα τμήματα και οι Σχολές που θα δημιουργηθούν πρέπει να έχουν κατάλληλες υποδομές, εξοπλισμό, ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ και φυσικά οι απόφοιτοι να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές δημιουργίας» υποστηρίζει, σε παρέμβασή της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό που γίνεται για το μέλλον των σχολών και των Τμημάτων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη Λάρισα.

Για να προσθέσει πως «είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας πληροί σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις για μια αυτόνομη Πανεπιστημιακή πορεία. Κατά την άποψή μου πρέπει να διερευνηθεί και αυτή η περίπτωση.

Στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση του ενιαίου Πανεπιστημίου, με στόχο πάντα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Λάρισα, εκτός των άλλων – εξ ορισμού «καρδιά» της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας για όλη τη χώρα – μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του αγροδιατροφικού τομέα και αιχμή του δόρατος του νέου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα των Τμημάτων Γεωπονίας, θεωρείται σημαντική η θεσμοθέτηση και λειτουργία άμεσα ενός Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου, στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη Γεωπονική Σχολή η οποία θα πρέπει να έχει έδρα τη Λάρισα, όχι μόνο για σημειολογικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους».

«Χωρίς να έχουμε να χωρίσουμε το παραμικρό με τις γειτονικές πόλεις της Θεσσαλίας, οφείλουμε να καταθέσουμε άμεσα τις εμπεριστατωμένες απόψεις μας, με γνώμονα, αφενός το μέλλον της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πόλη μας, αφετέρου δε την οικονομική της, και όχι μόνο ανάπτυξη, με άξονα την αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ερευνητικών υποδομών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων».

«Το μέλλον της Λάρισας και η οικονομική της εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντός της, με τα προγράμματα σπουδών που θα μπορούν να παρέχονται στους Έλληνες φοιτητές καθώς και με την έρευνα και την καινοτομία που θα παράγουν λαμπροί επιστήμονες στα ισχυρά και βιώσιμα πανεπιστημιακά Τμήματα που θα δημιουργηθούν. Ο Δήμος Λαρισαίων επιβάλλεται να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια. Ο κ. Καλογιάννης οφείλει να ενημερώσει την πόλη τι ακριβώς συζήτησε με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γαβρόγλου. Τι προτάσεις κατέθεσε, αν κατέθεσε στον Υπουργό; Τι προτίθεται να πράξει για να προστατέψει το ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην πόλη;

Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει άμεσα να παρέμβει στον διάλογο που εξελίσσεται. Να προλάβουμε τα γεγονότα. Να πρωτοστατήσει στο να γίνει μια ευρεία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, με όλους τους φορείς της πόλης, τους βουλευτές και να καταθέσουμε τη δικιά μας πρόταση, από την οποία θα προκύπτει το μέλλον της πόλης, το μέλλον των παιδιών μας και της ευρύτερης περιοχής. Αναμένουμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις» καταλήγει η κ. Καραλαριώτου.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πρόταση για Ιδρυση Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: