ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αναστολή δασμών για εισαγωγές χοιρινού κρέατος αποφάσισε η κυβέρνηση των ΣκοπίωνΘετικό είναι το κλίμα για εξαγωγές χοιρινού κρέατος στα Σκόπια, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων στη γειτονική χώρα. Σε προσωρινή αναστολή των εισαγωγικών δασμών και των τελωνειακών ποσοστώσεων έως τις 15 Νοεμβρίου 2018 για το κατεψυγμένο αλλά και σε άλλα προϊόντα χοιρινού κρέατος προχώρησε το υπουργείο γεωργίας των Σκοπίων. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ληφθεί, έτσι ώστε να καλυφθεί το 50% των διαπιστωμένων αναγκών σε πρώτες ύλες για την εγχώρια βιομηχανία.

Το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, αναμένεται να επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής κρέατος και να έχει θετικές επιπτώσεις στην αύξηση του όγκου της παραγωγής, των εξαγωγών και της ικανότητας για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πΓΔΜ έχει έναν απο τους υψηλότερους τελωνιακούς δασμούς για το κατεψυγμένο κρέας σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, γεγονός που καθιστά την εισαγωγή χοιρινού κρέατος για μεταποίηση πολύ ακριβή, και κατ’ επέκταση η εγχώρια βιομηχανία είναι λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας το 2016 μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2013, ενώ οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν στο 28% των δυνατοτήτων τους.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των Σκοπίων, οι συνολικές εξαγωγές κρέατος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή μείωση και το 2017 παρουσίασαν πτώση 22% σε σύγκριση με το 2012, ενώ οι εισαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 6% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ωστόσο, οι σκοπιανοί παραγωγοί χοιρινού κρέατος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας κρέατος με χοιρινό κρέας.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων βλέπει αύξηση εξαγωγών και θέσεις εργασίας
Με την υιοθέτηση της εν λόγω απόφασης, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η παραγωγή των διαρκών και ημι-ανθεκτικών προϊόντων από χοιρινό κρέας θα αυξηθεί κατά περίπου 3.000 τόνους, κατά τους επόμενους έξι μήνες και ότι οι εξαγωγές (μεταποιημένων προϊόντων χοιρινού κρέατος) θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει τελικά και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος κατά περίπου 25%.

Διαφωνούν οι εμπειρογνώμονες

Ωστόσο, μερίδα εμπειρογνωμόνων, θεώρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να χορηγήσει αδασμολόγητες εισαγωγές κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, θα επηρεάσει αρνητικά περισσότερο τις μικρές και μεσαίες μονάδες χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αναστολή δασμών για εισαγωγές χοιρινού κρέατος αποφάσισε η κυβέρνηση των Σκοπίων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: