ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Έκθεση ΙΟΒΕ: Οι χύμα εξαγωγές βαρίδι για τη βιομηχανία τροφίμων


Μη επεξεργασμένα σχεδόν 4 στα 10 προϊόντα που φεύγουν για το εξωτερικό . Καρπούς αποδίδει σταδιακά η εξαγωγική στροφή της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, απόρροια σε έναν μεγάλο βαθμό και της καθίζησης της εγχώριας αγοράς λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η δυναμική του κλάδου υπονομεύεται από το γεγονός ότι ένα ποσοστό σχεδόν 40% στο σύνολο των εξαγωγών εξακολουθεί να αφορά μη επεξεργασμένα/μεταποιημένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη -τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους παραγωγούς- προστιθέμενη αξία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, το εμπορικό έλλειμμα στα μεταποιημένα τρόφιμα και ποτά ανήλθε το 2016 στα 1,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην επταετία 2010-2016 μετά το 2015.

Αντίστοιχα, ο λόγος εξαγωγών-εισαγωγών σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του στο διάστημα αυτό, φτάνοντας στο 66% για το 2016, όταν το 2010 έφτανε μόλις το 46%, γεγονός που, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, επιβεβαιώνει τις σοβαρές προσπάθειες εξωστρέφειας που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις τροφίμων τα τελευταία χρόνια.


Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι το 2016 οι εισαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν με διπλάσιους ρυθμούς σε σύγκριση με τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι εισαγωγές ανήλθαν τη χρονιά αυτή στα 4,65 δισ. ευρώ (από 4,36 δισ. ευρώ το 2015), σημείωσαν δηλαδή αύξηση 6,5% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά πολύ λιγότερο, ήτοι κατά 3,1%, φθάνοντας στα 3,05 δισ. ευρώ (από 2,96 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν).
¡Θετικό ισοζύγιο σε φρούτα και έλαια

Τα επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, μαζί με τα έλαια και τα λίπη (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου) καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών, με 24% και 21% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά με 19%. Διόλου τυχαία, οι κατηγορίες αυτές παρουσιάζουν και τους καλύτερους λόγους εξαγωγών προς εισαγωγές, με το ισοζύγιο στα φρούτα, τα λαχανικά και τα λίπη να είναι θετικό και το εμπορικό έλλειμμα στα γαλακτοκομικά να μειώνεται στα 140,5 εκατ. ευρώ.

ypaithros.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Έκθεση ΙΟΒΕ: Οι χύμα εξαγωγές βαρίδι για τη βιομηχανία τροφίμων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: