Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σιτηρά σε ... απόγνωση !!!


Εφιάλτης η ξηρασία στη σιτηρά σε όλη τη χώρα... Αν κάνει ο Μάρτης δυό νερά και ο Απρίλιος κανένα... τι θα απογίνει ο ζευγάς;

Καταστροφική για τη σοδειά των χειμερινών σιτηρών αποδεικνύεται η ξηρασία του Απρίλη σε όλη τη χώρα, με τους γεωπόνους να εκφράζουν φόβους για σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση, καθώς οι τελευταίες βροχές δεν έχουν δώσει την απαραίτητη ανάσα, αφού σε αρκετές περιοχές η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη

Φαίνεται λοιπόν ότι η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων και οι υψηλές θερμοκρασίες του Απρίλη, δεν επηρρέασαν τα σιτηρά μόνο στο θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από τους δήμους Κιλελέρ και φαρσάλων, προβλήματα από την ξηρασία στα σιτηρά εμφανίστηκαν και στο δήμο Παλαμά με το δήμαρχο κ. Σακελλαρίου ν αποστέλλει επιστολή στον ΕΛΓΑ για καταγραφή ης ζημιάς σε 4000 στρεμματα.

Η ξηρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή στα σιτηρά. Ήδη, η μορφολογική παρουσία των φυτών του σιταριού παρουσιάζει αδυναμία από τη λειψυδρία. Στις νότιες περιοχές της χώρας μας, το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Χριστοδούλου, γεωπόνο από την περιοχή της Βοιωτίας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Στην περιοχή μας έχει να βρέξει πάνω από τρεις μήνες και το πρόβλημα στα σιτηρά μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την ωρίμανση του καρπού, δηλαδή στο στάδιο του γάλακτος, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η τελική απόδοση. Τα φυτά δείχνουν να έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και φοβόμαστε ότι θα μειωθεί τόσο η ποιότητα των σιτηρών όσο και του εκατολιτρικού βάρους του καρπού. Οι παραγωγοί θα έπρεπε, όσοι έχουν τη δυνατότητα, να ποτίσουν, και ειδικά αυτοί με αμμουδερά εδάφη».

Οριακή η κατάσταση (και) στη Μακεδονία

Αν και οψιμότερη, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει και αυτή τα ίδια προβλήματα. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Ισαάκ Κυπάρογλου από την Κοζάνη, τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα. «Οι παραγωγές μας βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. Αν μέσα σε λίγες ημέρες δεν βρέξει, η παραγωγή μας θα είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό. Πριν από 10 ημέρες, η εικόνα των σιτηρών που βλέπαμε ήταν ικανοποιητική σε μεγάλο βαθμό. Η αύξηση των θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών μεγάλωσαν και τις απαιτήσεις των φυτών, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα που υπάρχουν στο ριζόστρωμα των φυτών».
-Διαφήμιση-

Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει και ο Χρήστος Πετρόπουλος, από την περιοχή της Θεσσαλιώτιδας. «Με την άνοδο της θερμοκρασίας, όλοι οι παραγωγοί που είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους το έκαναν. Η διαδικασία αυτή έχει φυσικά ένα αυξημένο κόστος, θα συμβάλει όμως θετικά στην τελική απόδοση. Αν ο Μάιος που έχουμε μπροστά μας δεν δημιουργήσει προβλήματα με μεγάλες θερμοκρασίες, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Για τις ξερικές καλλιέργειες, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, αν δεν βρέξει, σε λίγες ημέρες οι ποιότητες και ποσότητες των σιτηρών θα είναι μειωμένες σε μεγάλο βαθμό».
Ζέστη και ανομβρία στην Ξάνθη

Οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους Ξανθιώτες παραγωγούς. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι τον Απρίλιο δεν έβρεξε καθόλου. «Τα σιτάρια πήραν το χρώμα που έχουν φυσιολογικά 2- 3 εβδομάδες αργότερα. Σύμφωνα με τα όσα παρατηρούμε και την ανομβρία που έχει, η θα είναι μειωμένη. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε βροχή τις επόμενες μέρες». Προσθέτει ότι το κόστος καλλιέργειας είναι ανεβασμένο, η τιμή στα σιτηρά χαμηλή, επομένως η χρονιά αναμένεται κάκιστη, όπως επίσης και η ποιότητα. «Η παραγωγή θα αλωνιστεί και δεν θα βγάλει τα έξοδά της» εκτιμά, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί ποτίζουν. Προσθέτει ότι οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δυστυχώς ευνόησαν τα χόρτα.

ypaithros.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Σιτηρά σε ... απόγνωση !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: