ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φυτοπροστασία στην ελιά


Φυτοπροστασία στην ελιά .Πληροφορίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

 ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ:
 
Η πτήση της καρπόβιας γενιάς στις μεσοπρώιμες περιοχές ξεκίνησε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Έχουν παρατηρηθεί ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στον καρπό από τον κάλυκα και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. 

Οι προσβεβλημένοι καρποί μαυρίζουν, ξηραίνονται και πέφτουν πριν την συγκομιδή. Συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών πριν μπουν μέσα στον καρπό. Μεγαλύτερη ανάγκη καταπολέμησης έχουν οι ελαιώνες χαμηλής καρποφορίας. Μεσοπρώιμες περιοχές: 20-22 Μαΐου.

Με την επέμβαση αυτή επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα
αντιμετωπίζετε παράλληλα ρυγχίτη και κηκιδόμυγα των βλαστών που πέρυσι σημείωσαν σοβαρές προσβολές σε ορισμένες περιοχές.

Για τις όψιμες περιοχές θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο δελτίο.
Στις Π.Ε. Χανίων και Λασιθίου τα δεδομένα των συλλήψεων του εντόμου λαμβάνονται με την συνεργασία της ΔΑΟΚ Χανίων και της Α.Ε.Σ. Ένωση Μεραμβέλλου Α.Ε.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ:
(Μπίμπικας)
 
Μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ. χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς. Τα τελευταία χρόνια έχει προξενήσει κατά τόπους σημαντικές προσβολές στην παραγωγή.

Τα ακμαία είτε για να τραφούν είτε για να ωοτοκήσουν σχηματίζουν.Με το ρύγχος τους τρύπες μορφής «κρατήρα» πάνω στην επιφάνεια των καρπών.Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα προξενώντας πρόωρη καρπόπτωση.Στους ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα κλαδιών πολύ νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια.

Όταν καταμετρήσετε περισσότερα από 3 - 4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται να γίνει καταπολέμηση όπως και στην περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ζημιά από ρυγχίτη τα δύο τελευταία χρόνια. Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.

ΩΤΙΟΡΥΓΧΟΣ:
 (Otiorrynchus cribricollis)
 
Οδηγίες:
Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που κρύβεται την ημέρα μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά περιφερειακά πριονωτά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους του τρυφερού βλαστού.
Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολών συστήνεται επέμβαση ή συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

ΑΚΑΡΕΑ:
(Eriophyidae)

Αυτή την περίοδο τα ακάρεα μετακινούνται από τα φύλλα στουςμικρούς καρπούς.Συστήνεται αντιμετώπιση κυρίως σε δέντρα νεαρής ηλικίας που παρουσιάζουν προσβολή. 
 
Τα τελευταία χρόνια η πολλίνια εξελίσσεται σε σοβαρό εχθρό της ελιάς. Είναι κοκκοειδές (ψώρα) γκρίζου χρώματος.Εγκαθίσταται σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών που προκαλούνται από φυσικά αίτια, από άλλα έντομα όπως οι σχισμές ωοτοκίας των τζιτζικιών που παρουσίασαν έξαρση τη χρονιά που πέρασε είτε από χειρισμούς (κλάδεμα, χτυπήματα, εργαλεία). 

Προκαλεί στα δέντρα ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση, μειωμένη καρποφορία και νέκρωση των λεπτών κλαδιών. 

Οι προσβολές επεκτείνονται χρόνο με το χρόνο και αποδυναμώνουν τα δέντρα, προκαλώντας ξηράνσεις κλαδιών χαμηλά στις ποδιές.

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση - απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης).

Η χημική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητη μόνο συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Μεσοπρώιμες περιοχές: 20 - 24 Μαΐου.

Με τα παραφινικά λάδια αντιμετωπίζετε συνδυασμένα ακάρεα και κοκκοειδή.
Λόγω πρόγνωσης υψηλών θερμοκρασιών για τις επόμενες ημέρες επιλέγετε ημέρες που να είναι κατάλληλες για χρήση
παραφινικών λαδιών (θερινών πολτών). 

Όταν χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια δεν πρέπει τα δέντρα να είναι διψασμένα (ποτίζετε όταν είναι εφικτό 1-2 μέρες πριν τον ψεκασμό) και οι θερμοκρασίες των επόμενων δύο τουλάχιστον ημερών μετά τον ψεκασμό δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30οC.

neapaseges.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φυτοπροστασία στην ελιά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:45 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: