ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε μονάδες της Μεσσηνίας για ρύπανση


Με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε βιομηχανίες και κτηνοτροφικές μονάδες της Μεσσηνίας επιχειρεί να προλάβει νέα ρύπανση το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ).

Μετά τα δυσάρεστα ευρήματα των εργαστηριακών ελέγχων στις αρχές του έτους, με επίκεντρο τη γράνα Μουτελάκη, φαίνεται πως έχει εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση και οι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το μέλος του ΚΕΠΠΕ Ηλία Κατσάμπα, τα όποια φαινόμενα ρύπανσης κατά το παρελθόν δεν μπορούν να αποδοθούν σε μία μόνο αλλά σε διάφορες πηγές. Ελέγχονται λοιπόν «δυνητικές πηγές ρύπανσης για την αποτροπή επανεμφάνισης τέτοιων φαινομένων».

Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε το γεγονός πως μέσα στην εβδομάδα, στην περιοχή του κάμπου της Σπερχογείας, οι έλεγχοι συνεχίστηκαν εντός κι εκτός επιχειρήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται έλεγχοι ακόμα και σε γράνες, αφού απομακρυνθούν τα καλάμια. Στο πλαίσιο της διερεύνησης ενδεχόμενης ρύπανσης των καναλιών του ΓΟΕΒ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε ένα μεγάλο τμήμα περιοχής του κάμπου της Σπερχογείας. Η περιοχή ελέγχου έχει εντοπιστεί σε ένα μεγάλο τμήμα «το οποίο σχετίζεται με την εντοπισμένη θέση της ρύπανσης», σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, και ακολουθείται η χαρτογράφηση των καναλιών που έχει διαθέσει ο ΓΟΕΒ, ώστε να εξετάζονται δυνητικές πηγές ρύπανσης από βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται δειγματοληψίες από το ΚΕΠΠΕ σε βιομηχανικές μονάδες, όπου ελέγχονται απορροές και συστήματα επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων, καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες, μέσω της επιτροπής σταβλισμού της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Οσον αφορά στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έχει γίνει έλεγχος κατά το παρελθόν στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας, όπως εξήγησε το μέλος του ΚΕΠΠΕ.

Μετά τη δειγματοληψία ακολουθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, είναι αιφνιδιαστικοί και συνεχίζονται με τη συνδρομή του ΓΟΕΒ, όπου κριθεί απαραίτητο να γίνουν τοπικοί καθαρισμοί σε κανάλια και αποστραγγιστικά, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προβλήματα ή όχι.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε μονάδες της Μεσσηνίας για ρύπανση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: