Στα τέλη Μαΐου οι προτάσεις για το μέλλον της ΚΑΠ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να δημοσιευθούν οι νέες νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), σύμφωνα με δ...


Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να δημοσιευθούν οι νέες νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ποροζάνοφ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αλλάξει η προσέγγιση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη γεωργία, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη. Ο κ. Ποροζάνοφ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούσαν στην προστιθέμενη αξία της ΚΑΠ και τους αναγκαίους στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα πρέπει να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα.

«Τα κράτη μέλη υποστήριξαν την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου που προτείνει η Επιτροπή», σημείωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος, επισημαίνοντας, ωστόσο, «την ανάγκη μείωσης του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη χαιρέτισαν την πρόταση της Επιτροπής να αυξήσει το τρέχον επίπεδο της επικουρικότητας, ενώ απαίτησαν να διασφαλιστούν ομοιόμορφες συνθήκες εφαρμογής των κανόνων σε όλα τα κράτη, με στόχο να διατηρηθεί ο «κοινός» χαρακτήρας της αγροτικής πολιτικής.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ποροζάνοφ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ολοκληρωθούν μόνο μετά από μια πολιτική συμφωνία αναφορικά με το μέλλον του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια