ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιδιώκουν κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας ...


Συγχώνευση: Επιδιώκουν κατάργηση του ΤΕΙ με αντάλλαγμα αυτονόμηση της Ιατρικής...
Ο Γιώργος Σούλτης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η επικράτηση του Ζήση Μαμούρη στις πρυτανικές εκλογές για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θέτει σε εγρήγορση τους φορείς της Λάρισας αναφορικά με την τύχη του ΤΕΙ, αφού αναμένεται να υιοθετήσει πλήρως το σχέδιο Πετράκου - Γαβρόγλου για τη συγχώνευση.

Την υπόθεση προάσπισης του ΤΕΙ έχει αναλάβει προσωπικά ο αντιδήμαρχος Λάρισας και πρώην πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας Γιώργος Σούλτης, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των φορέων (Επιμελητήριο, εμπορικό σύλλογο, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο κλπ) σε μία πανστρατιά για να διατηρήσει την αυτονομία του το ίδρυμα το οποίο κινδυνεύει με άμεση κατάργηση.

Μάλιστα σε χθεσινή εκδήλωση στο ΤΕΙ για την προσφορά του Γιώργου Χατζηλάκου, επανέλαβε ότι η όλη διαδικασία συγχώνευσης του ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρισκεται σε λάθος δρόμο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Λάρισα είναι το κέντρο της αγροτικής ζωής της χώρας και δικαιούται να έχει τη Γεωπονική σχολή, αλλά και δύο τουλάχιστο Πολυτεχνικά τμήματα, όπως από το 1965, προέβλεπε το σχέδιο Παπανούτσου για το Αττικό Πανεπιστήμιο, που ίδρυε δύο τμήματα πολυτεχνείου, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Μεταλειολόγων στη Λάρισα.

Βέβαια η προσπάθεια προάσπισης του ΤΕΙ ΘΕσσαλίας, τορπιλίζεται και εκ των έσω, καθώς αρκετοί καθηγητές του ΤΕΙ επιθυμούν σφόδρα τη συγχώνευση προσδοκώντας στην δική τους αναβάθμιση, ενώ και μερίδα των καθηγητών της Ιατρικής σχολής Λάρισας, με αντάλλαγμα την αυτοδυναμία της Σχολής, είναι έτοιμη να θυσιάσει την ύπαρξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τη 40χρονη και πλέον ιστορία του.

Στις συζητήσεις που είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο τελευταίος του επανέλαβε ότι είναι μνημονιακή επιταγή, να προκύψουν οικονομίες κλίμακας από τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων. Η πρυτανεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας, έχει ετοιμάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο που συγχωνεύει τα δύο τμήματα των τεχνολόγων πολιτικών΄μηχανικών , τα τμήματα δασοπονίας και Τεχνολογίας ξύλου και επίπλου, τα τμήματα ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων και τα ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Αντίθετα το σχέδιο που παρουσίασε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρύει νέα τμήματα αμφιβόλου βιωσιμότητας και χρησιμότητας, στο Βόλο, αυξάνοντας το λειτουργιοκό κόστος, ενώ είναι απορίας άξιο πως θα διοικηθεί ένα υπό συγχώνευση τεράστιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που θα προκύψει από 18 πανεπιστημιακά και 15 τεχνολογικά τμήματα.Η λύση να σπάσει το πανεπιστήμιο με την αυτονόμηση της Ιατρικής σχολής και επί της ουσίας να απορροφηθούν τα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας, από τα αντίστοιχα του Βόλου, αφενός δεν εξοικονομεί πόρους, αντίθετα απαξιώνει την υλικοτεχνική υποδομή, του μεγαλύτερου campus της χώρας που βρίσκεται στη Λάρισα και κυρίως αφήνει πρόσφορο έδαφος για τη διείσδυση στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Καθοριστικός τελικά θα είναι και ο ρόλος που θα παίξει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος είχε αναλάβει πρόσφατα πρωτοβουλία και έφερε στο ίδιο τραπέζι της συζήτησης τις πρυτανικές αρχές του Πνεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Επιδιώκουν κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: