ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αντιδράσεις στο Παν. Ιωαννίνων για την ''απορρόφηση'' του ''ΤΕΙ Ηπείρου''....


Την αντίθεσή της στο Σχέδιο Νόμου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διατυπώνει με ανακοινωθέν η “Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση” του Παν. Ιωαννίνων και καλεί τους καθηγητές να αντισταθούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ας μην αφήσουμε την (υπαρκτή) αυθαιρεσία του σχεδίου νόμου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο έβαλε σε «διαβούλευση» η κυβέρνηση να επισκιάσει τις τους λόγους για τους οποίους γίνονται όσα γίνονται, ούτε το αν αυτά που γίνονται ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.

Οι απαντήσεις στα ουσιαστικά αυτά ερωτήματα δίνονται στο πρόσφατο κείμενο της ΔΗΠΑΚ Π.Ι (28/03/2018). Συνοψίζουμε τα βασικά σημεία:

Γιατί γίνονται;

Για να εξυπηρετήσουν δύο στόχους ενταγμένους στο πλαίσιο του λεγομένου «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» (ΕΧΑΕ), που σκοπό έχει να θέσει όλους τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς πόρους και υποδομές της ΕΕ στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας (κερδοφορίας). Οι στόχοι αυτοί είναι:

(α) η δημιουργία φτηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.

(β) η παραγωγή φτηνών (ως προς το κόστος ανάπτυξής τους) ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα μπορούν, ως «καινοτομίες», να αποφέρουν μεγάλα κέρδη στα μονοπώλια.

Οι στόχοι αυτοί οδηγούν στην ανάγκη να δημιουργηθούν μεγάλης κλίμακας δομές στην ανώτατη εκπαίδευση και στην έρευνα που, θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις παραγωγής εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων για την αγορά.

Ανταποκρίνονται στις ανάγκες;

Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν αλλάζουν:

(α) την λειψή χρηματοδότηση που έχει φτάσει στο 30% της παλιότερης.

(β) τις ελλείψεις διδακτικού, τεχνικού και άλλου προσωπικού.

(γ) τις ανεπάρκειες στη φοιτητική μέριμνα.

(δ) τον υπερβολικό φόρτο εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

(ε) τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

(στ) την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ούτε φυσικά θα αναβαθμίσουν τις σπουδές.

Όσο για το περιλάλητο «Κέντρο Ερευνών Ηπείρου», επισημαίνουμε ότι αυτό ιδρύεται ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς μόνιμο προσωπικό και ότι ανάμεσα στους σκοπούς του είναι παροχή υπηρεσιών σε ιδιωτικούς φορείς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΔΗΠΑΚ, με γνώμονα τη θέση ότι η εκπαίδευση και η έρευνα πρέπει να είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του επιχειρηματικού κέρδους, δηλώνει ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους. Σας καλεί να αντισταθείτε σ’ αυτό, καθώς και στις κατευθύνσεις της ΕΕ για υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων και σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου.

Σας καλούμε να παλέψουμε για τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας:

• Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Διορισμούς μελών ΔΕΠ και διοικητικού/τεχνικού προσωπικού. Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που προβλέπουν ελαστικές σχέσεις εργασίας.

• Νέο, ενιαίο πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες α) την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την επιστημονική μας ενημέρωση, γ) την Πλήρη και Αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, δ) την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού. Άμεση επιστροφή των προηγούμενων περικοπών.

• Να σταματήσει κάθε είδους επιχειρηματική/κερδοσκοπική δραστηριότητα και ίδρυση εταιρειών είτε από τα πανεπιστήμια, είτε από μέλη ΔΕΠ.

• Να μην μπουν δίδακτρα σε κανένα μεταπτυχιακό ή προπτυχιακό πρόγραμμα.

• Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο
με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης,

• Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Επιδότηση όλων των φοιτητών που δεν έχουν τα μέσα να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Άμεση
οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

• Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν. Να μην επιτραπεί η
λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό τη μορφή κολεγίων ή άλλη. Να καταργηθεί το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο και το «εθνικό πλαίσιο» επαγγελματικών προσόντων. Να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις και στη διαμόρφωση ευέλικτων-αναλώσιμων εργαζόμενων.

• Αναβαθμισμένη έρευνα και ερευνητικές υποδομές με στην υπηρεσία της εξέλιξης των επιστημών και των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

• Όχι στην εμπλοκή του λαού μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Αντιδράσεις στο Παν. Ιωαννίνων για την ''απορρόφηση'' του ''ΤΕΙ Ηπείρου''.... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: