ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αναγκαία η εθνική στρατηγική ποιότητας & προώθησης για την επιτραπέζια ελιά


Η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς, αποτέλεσε ουσιαστική επισήμανση στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά, οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.


 
Το συνέδριο, με θέμα “Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις”, διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “Krinos” - Perrotis College και στόχος του είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.

Οπως τόνισε, ειδικότερα, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης πρόεδρος της εταιρείας Krinos Foods Canada και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, “η ελληνική επιτραπέζια βρώσιμη ελιά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διεθνείς αγορές. Η ποικιλία “Καλαμών” κατέχει δεσπόζουσα θέση και ισχυρό brand name, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνει και η ελιά “Χαλκιδικής”. Ομως, επιβάλλεται να την ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι ανταγωνιστές της, δηλαδή η τουρκική και η αιγυπτιακή ελιά, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν κάθε στραβοπάτημα και ήδη έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε με αφορισμούς και περιοριστικά μέτρα, αλλά με την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Γεώργιος- Θεόδωρος Ντούτσιας, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά καλή παρουσία της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς στο εξωτερικό, την οποία όμως αγνοούν πολλά στελέχη της διοίκησης, που θα όφειλαν να γνωρίζουν.

Στις εργασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα, συμμετέχουν ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς, τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα, με σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για την επιτραπέζια ελιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργασίες του επικεντρώνονται στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, την επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές. Είναι δε, το πρώτο σε μια σειρά διετών διοργανώσεων, τα οποία θα καλύψουν επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με την ελιά, όπως αγορές, προϊόντα, τεχνολογίες και πρακτικές.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα τιμηθεί “για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς” ο Αντόνιο Γαρίδο Φερνάντεθ ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου δε λα Γράσα της Σεβίλλης.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Χθες, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς Νέλος Γεωργούδης χαρακτήρισε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά ως “όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ενώνοντας κάτω από την ίδια στέγη αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς”.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College δρ Πάνος Κανέλλης, είχε εκφράσει την προσδοκία “οι συζητήσεις, οι νέες γνώσεις και οι καινοτόμες προσεγγίσεις να ξεπεράσουν τα όρια του συνεδρίου και να βρουν εφαρμογή στις καλλιέργειες και την έρευνα, ώστε ο κλάδος να οδηγηθεί σε περαιτέρω ανάπτυξη”. Ο ίδιος, εξ άλλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ελιάς “Krinos”, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 με στόχο να καλύψει τις ανάγκες και να ενισχύσει τις δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου και των υποπροϊόντων τους στην Ελλάδα. “Συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ έχει συνάψει και συμφωνητικό συνεργασίας με το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής του Κέντρου του UC Davis Νταν Φλιν βρίσκεται σήμερα μαζί μας και τον ευχαριστούμε για την παρουσία του και την πολύτιμη συνεργασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, τέλος, η Ρεμπέκα Φονγκ γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, θυμήθηκε ότι ήταν παρούσα στα εγκαίνια του Κέντρου Ελιάς “Krinos” και εξέφρασε τη χαρά της για την τόσο σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επενδύοντας στην έρευνα.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αναγκαία η εθνική στρατηγική ποιότητας & προώθησης για την επιτραπέζια ελιά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:45 π.μ. Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Αναγκαία η χάραξη ΕΘΝΙΚΉΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑΣ ΕΛΙΆΣ! Το κράτος το άκουσε; Ήταν παρόν;
    Απο το ρεπορτάζ δεν προκύπτει! Θα ήταν φαίνεται στην ελληνική βιομηχανία...αεροπλάνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή