ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι η σοβαρότερη μέχρι σήμερα για τον αγροτικό χώρο»


«Μιλάμε για τη σοβαρότερη ρύθμιση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον αγροτικό χώρο, διότι πρόκειται για οφειλές που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον αγροτικό χώρο» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων.

«Όταν έγινε η διάσπαση της αγροτικής τράπεζας σε καλή και κακή, στην κακή τράπεζα, στον εκκαθαριστή, πήγαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτές οι οφειλές, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα και αφορούν είτε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις, είτε συνεταιρισμούς, είναι ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς» είπε ο κ. Αποστόλου, διευκρινίζοντας ότι «σε πρώτη φάση αυτό που αγγίζουμε με την τωρινή ρύθμιση είναι οι οφειλές των φυσικών προσώπων αγροτών, οι οποίες αρκεί στις 31/12/2017 να είχαν μία καθυστέρηση που ξεπερνά τις 30 μέρες».

«Όλες αυτές οι οφειλές των ιδιωτών μέσα από μία πλατφόρμα που εντός των ημερών θα ανοιχτεί για να υποβάλλονται τα αιτήματα, μπαίνουν πλέον σε μία διαδικασία εξαίρεσης» τόνισε. Όπως διευκρίνισε, εφόσον η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση εγκριθεί, περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας δανείων, επιπλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπ' όψιν ο νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

«Ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής -πέραν του 100% της διαγραφής των τόκων υπερημερίας-, αν μέσα σε τρεις μήνες γίνει ολική εξόφληση του εναπομείναντος ποσού, η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%. Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%. Αυτοί είναι οι δύο τρόποι προσέγγισης» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Οι δόσεις, όπως σημείωσε, «εκ των πραγμάτων θα λαμβάνουν υπ' όψιν τι εισόδημα υπάρχει από πλευράς του αγρότη, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, καθώς θέλουμε να μην πνίξουμε τον αγρότη, του δίνουμε τη δυνατότητα να επαναδιατυπώσει κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο των οικονομικών του δεδομένων».

Σε ό,τι αφορά στις οφειλές των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου και των συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε: «Εφόσον λειτουργούν οι επιχειρήσεις, είτε ιδιωτικές είτε συνεταιριστικές, μπορούν να μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, πρέπει να υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα στις τράπεζες --και στις εμπορικές και στον εκκαθαριστή. Όσες δεν λειτουργούν και είναι αρμοδιότητας ιδιαίτερα των συνεταιριστικών οργανώσεων, επειδή θέλουμε να υπερασπιστούμε την αγροτική περιουσία εκεί, έχουμε συστήσει μία ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν και η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ- PQH και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για να δούμε πώς θα προσεγγίσουμε την υπεράσπιση της συγκεκριμένης περιουσίας μέσα από έναν λογαριασμό, τον ΟΔΙΑΓΕ, που εμείς έχουμε συστήσει».

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
«Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι η σοβαρότερη μέχρι σήμερα για τον αγροτικό χώρο» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: