Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εσπερίδα του ECOCITY στη Μήλο για τη γεωθερμία και τις εφαρμογές της


Μια σημαντική εσπερίδα διοργανώνει το ECOCITY, με τη συνεργασία και συνδιοργάνωση του Δήμου Μήλου, το απόγευμα (18.30) της Κυριακής 3 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Γ. Ηλιόπουλος», στη Μήλο.

Η εσπερίδα που είναι αφιερωμένη στη χρήση και εφαρμογές της Γεωθερμίας, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Θα είναι με ελεύθερη είσοδο για τους ενδιαφερόμενους, που θέλουν να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις ιδιότητες και τα οφέλη της Γεωθερμίας στη βιομηχανική και οικιακή θέρμανση και ψύξη.

Η Γεωθερμία και οι εφαρμογές στο Αστικό Περιβάλλον, είναι ένα σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, η οποία έχει αναπτύξει έναν αξιόλογο διάλογο τα τελευταία χρόνια, μεταξύ της Επιστημονικής Κοινότητας και του Κράτους, στο πλαίσιο του προσανατολισμού προς μια βιώσιμη προοπτική και με ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.

Η γεωθερμία είναι μια ήπια και πρακτικά ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή που μπορεί, με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους, ενώ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές βλαβερών ρύπων.

Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά στην τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου κτηρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων, καθώς και στη θέρμανση θερμοκηπίων και στις υδατοκαλλιέργειες.

Στη χώρα μας, λόγω του πλούσιου σε γεωθερμική ενέργεια υπεδάφους της, μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή, αφού ως πράσινη τεχνολογία γίνεται ένα «χρυσό» πρότυπο για τη θέρμανση και την ψύξη και αναγνωρίζεται ως ο πιο πράσινος τρόπος για την παροχή θέρμανσης και ψύξης, καθώς δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα ή κάποιο άλλο αέριο του θερμοκηπίου.

Το ECOCITY, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εντοπίζοντας το χαμηλό επίπεδο γνώσης που υπάρχει για τη δυνατότητα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και των εφαρμογών που μπορεί να έχει στο αστικό περιβάλλον, έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό διάλογο την τελευταία διετία. Ήδη έχει διοργανώσει δύο σημαντικές Ημερίδες στην Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται, η εσπερίδα στη Μήλο είναι το πρώτο βήμα για τον διάλογο σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την εξοικείωση και τα οφέλη από τη χρήση της. Επίσης σημαντικό θέμα είναι να αναπτυχθεί η συζήτηση, να εξεταστούν αντιρρήσεις και να αξιολογηθούν επιτυχημένες εφαρμογές.

Την εσπερίδα θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος θα κάνει και τοποθέτηση για το θέμα.

Συντονιστής της Ημερίδας είναι ο αντιπρόεδρος του ECOCITY, Γιάννης Κουμαντάκης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, ενώ οι ομιλητές και τα θέματά που θα αναπτύξουν είναι:

⦁ Νομοθετικό Πλαίσιο. Ευκαιρίες – Υποχρεώσεις
Λουκάς Γεωργαλάς, Γεωλόγος Δρ ΕΜΠ, Προϊστάμενος Γεν. Δνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τ. Διευθυντής Γεωθερμίας ΥΠΕΚΑ
⦁ Κανονική (αβαθής) Γεωθερμία – Αξιοποίηση Ενέργειας Θάλασσας
Μιχάλης Βραχόπουλος, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΑΤΕΙ Στ. Ελλάδας, Εργαστήριο ΑΠΕ και Περιβάλλοντος
⦁ Υβριδικό Γεωθερμικό Σύστημα για τη λειτουργία του Βιοκλιματικού Κολυμβητηρίου Δήμου Μήλου
Γ. Φραγκογιάννης, Δρ Γεωθερμίας ΕΜΠ, Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργών ΕΜΠ

Στο τέλος των εισηγήσεων θα προσφερθεί χρόνος για την υποβολή ερωτήσεων και εκτενή συζήτηση.

Η είσοδος στην εσπερίδα είναι ελεύθερη με εγγραφή στην υποδοχή.

Δείτε το πρόγραμμα της εσπερίδας, ΕΔΩ.


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Εσπερίδα του ECOCITY στη Μήλο για τη γεωθερμία και τις εφαρμογές της Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: