Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κινδυνεύουν να πέσουν σε ιδιώτικά funds υγιείς Ενώσεις της Θεσσαλίας

 
Έχει συσταθεί κρατική εταιρεία προς αξιοποίησή των περιουσιακών τους στοιχείων εταιρεία που συνδέεται μετον ΤΑΙΠΕΔ έχει συσταθεί απο το ελληνικό δημόσιο για να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών που καλούνται πλέοπν αμετάκλητα να επιστρεψουν δυβάσταχτα ποσά,

Η υπόθεση τελεσιδίκησε από την Κομισιόν, και το πρόστιμο καταλογίστηκε για λόγους νόθευσης του ανταγωνισμού από την απαλοιφή των τόκων των δανείων που είχαν λάβει στις αρχές της δεκαετίας του 90, από τις τότε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΟΚ με πρόσχημα τη ζημία που υπέστησαν από το Τσέρνομπιλ.

Ανάμεσά τους όπως αποκαλύφτηκε χθες στην εκπομπή Θεσσαλών Γη είναι και συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας όπως η ΕΑΣ Βόλου, η ΕΑΣ Τρικάλων, ο Οινοποιητικός συνεταιρισμός Αγχιάλου και η Ένωση Πηλίου, που παραμένουν ενεργοί με σημαντική δραστηριότητα και καλούνται να επιστρέψουν ποσά από 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση βγήκε στα τέλη της επρασμένης εβδομάδας και έχει επιφέρει αναστάτωση στους συνεταιριστικους κύκλους, καθώς 74 υγιείς συνεταιρισμοί της χώρας κινδυνεύουν με πτώχευση...

Το σημαντικότερο είναι ότι ιδιώτες καραδοκούν για να εξαγοράσουν το brand name και τις δραστηριότητες αυτών των συνεταιρισμών σε ευτελή ποσά και έτσι να πάει χαμένος ο κόπος δύο γενιών αγροτών, π[ου έχτισαν αυτούς τους υγιείς συνεταιρισμούς, αφού οι ΄λλοι (Λάρισας, Καρδίτσας, Αλμυρού, Φαρσάλων κλπ) έχουν πτωχεύσει...

Πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση


Κάνοντας μια αναδρομή στο πως προέκυψε το σημερινό πρόβλημα, ο κ. Πρίντζος σε συνέντευξή του το Νοέμβρη του 2016, ανέφερε πως «με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα από τους αγρότες, διότι υπήρχε ένας φόβος στους καταναλωτές από τη ραδιενέργεια, με την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα φροντίσει και θα διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και γι’ αυτό το σκοπό χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα.

Το 1992 επί κυβερνήσεως Κ.Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο Ν.2008 καθώς επίσης και ο Ν.2237 το 1994 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ οι οποίοι προέβλεπαν ότι επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να κάνουν κοινωνική πολιτική, προχώρησε στην έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ιδιώτες προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της εταιρίας ΑΓΝΟ, καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού, από την ευνοϊκή, όπως τη χαρακτήριζαν ρύθμιση των δανείων των συνεταιρισμών από τις τότε κυβερνήσεις, ζητώντας την ακύρωσή της σχετικής νομοθεσίας.

Η καταγγελία αυτή έγινε δεκτή από τα όργανα της Ε.Ε. και κατέστη τελεσίδικη τον Απρίλιο του 2004, αφού εκδικάστηκε και η προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο επί 12 ολόκληρα χρόνια η απόφαση έμενε στα συρτάρια των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών οι οποίοι ποτέ δεν την εφάρμοσαν, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος αυτής.»

Ωστόσο οι υπηρεσίες της Ε.Ε. έστειλαν τελεσίγραφο για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και την επιστροφή των ανάλογων ποσών από τους 130 συνεταιρισμούς που λειτουργούν σήμερα, υπό τον κίνδυνο επιβολής προστίμων στη χώρα, τα οποία όπως ανέφερε ο κ. Πρίντζος ανέρχονται στο ποσό των 300 χιλ. ευρώ την ημέρα αρχής γενομένης από 1/1/2017. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε συνεταιρισμό ξεκινούν από 1 εκ. ευρώ και φθάνουν τα 50 εκ. ευρώ.

Ο κ. Πρίντζος χαρακτήρισε «συγκλονιστικά» αυτά τα ποσά τα οποία, όπως είπε, είναι έντοκα από το 1992, οπότε και εφαρμόστηκε ο πρώτος νόμος για την έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ.

Συγκεκριμένα για τους Συνεταιρισμούς της Μαγνησίας τα ποσά που αναλογούν είναι τα παρακάτω. Στην περίπτωση μάλιστα της ΕΑΣ Αλμυρού ήδη έχει βεβαιωθεί στα δημόσια ταμεία οφειλή ύψους 5,3 εκ. ευρώ η οποία έχει ως συνέπεια την αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πέρα από τους συνεταιρισμούς ως νομικά πρόσωπα, ωστόσο, τις ίδιες συνέπειες έχουν και τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν τις διοικήσεις τους, κάτι για το οποίο ο κ. Πρίντζος εμφανίστηκε αγανακτισμένος. «Ας μας εξηγήσουν κάποιοι, τι φταίω εγώ (σ.σ. οι σημερινοί διοικούντες δηλαδή) για τα όσα έγιναν πριν το 1992. Ας μας απαντήσει κάποιος» τόνισε.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Κινδυνεύουν να πέσουν σε ιδιώτικά funds υγιείς Ενώσεις της Θεσσαλίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: