ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Λυμάντρια (Lymantria dispar): To λεπιδόπτερο που αποδεκατίζει πουρνάρια στους βοσκότοπους


Όπως διαπιστώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, τα επίπεδα πληθυσμών του εντόμου Λυμάντρια (Lymantria dispar, Λεπιδόπτερο, Erebidae) στην Π.Ε. Δράμας είναι κατά τόπους ιδιαίτερα αυξημένα.
Έχουν ήδη καταγράφει προσβολές σε βοσκότοπους όπου επικρατεί το πουρνάρι. Σε όλη την περιοχή της Π.Ε. Δράμας τα προηγούμενα δύο έτη παρατηρήθηκαν υψηλοί πληθυσμοί Λυμάντριας και σοβαρή έως πλήρης αποφύλλωση των πουρναριών σε πολλούς βοσκότοπους λόγω της προσβολής του φυλλώματος από τις προνύμφες του εντόμου. Οι περιοχές εμφάνισής τού την τρέχουσα περίοδο μπορεί να συμπίπτουν, ή και όχι, με αυτές των δύο προηγούμενων ετών.

Ύστερα από αυτοψίες διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός των προνυμφών του εντόμου βρίσκεται στο 4ο -5ο στάδιο σε βοσκήσιμη σκληρόφυλλη βλάστηση (πουρνάρια).

Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του συνόλου των προνυμφών πραγματοποιείται περίπου στις αρχές με μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια, μετά τη νύμφωσή τους, εμφανίζονται τα ενήλικα άτομα (πεταλούδες). Τα αρσενικά άτομά πετούν, έχουν νυκτόβια συμπεριφορά και προσελκύονται προς τις φωτισμένες κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια του θέρους.

Η προσβεβλημένη δασική βλάστηση του πουρναριού επανακάμπτει μετά τη νύμφωση των προνυμφών του εντόμου. Ωστόσο, η αποφύλλωση που προκαλείται δημιουργεί πρόσκαιρα δυσμενείς επιπτώσεις σε αιγοτρόφους λόγω της σημαντικής απώλειας της βοσκήσιμης ύλης.


Συνοδευτικά αρχεία
 
agro24.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Λυμάντρια (Lymantria dispar): To λεπιδόπτερο που αποδεκατίζει πουρνάρια στους βοσκότοπους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: