Στο Ευρωδικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ιταλία λόγω Xylella fastidiosa

Την παραπομπή της Ιταλίας στο Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαΐου , με την αιτιολογία ότι οι ιταλικές αρχές δεν λαμβ...


Την παραπομπή της Ιταλίας στο Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαΐου , με την αιτιολογία ότι οι ιταλικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa που υπόκειται σε καραντίνα στην Απουλία και, ως εκ τούτου, δεν ανέκοψαν την εξάπλωσή του.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Κομισιόν, μετά την πρώτη κοινοποίηση της εστίας Xylella fastidiosa στην περιφέρεια της Απουλίας, τον Οκτώβριο του 2013, οι ιταλικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την υπαγωγή σε καραντίνα επιβλαβών οργανισμών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής τους στην Απουλία [εκτελεστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αφαίρεση των προσβεβλημένων φυτών σε ορισμένα μέρη των οριοθετημένων περιοχών, αμέσως μετά την πρώτη επιβεβαίωση της παρουσίας του Xylella fastidiosa, καθώς και παρακολούθηση και δειγματοληψία των φυτών στα σχετικά μέρη της οριοθετημένης περιοχής.

Η Κομισιόν έκρινε ότι το χρονοδιάγραμμα που κοινοποίησε η Ιταλία είναι αναποτελεσματικό για να εξασφαλιστεί η άμεση αφαίρεση των προσβεβλημένων δέντρων, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία. Το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα αυξάνει τον υψηλό κίνδυνο της περαιτέρω εξάπλωσης του οργανισμού πέραν της ήδη οριοθετημένης περιοχής, τόσο σε άλλα μέρη της Ιταλίας όσο και εκτός αυτής.

Σημειωτέον, η Επιτροπή είχε καλέσει επανειλημμένα την Ιταλία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή του κανονισμού εναντίον της xylella, ενώ δεσμεύεται στην ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προωθήσει το διάλογο με τις ιταλικές αρχές με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας.

thessaliatv.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]