Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα Αγροτικά Κόμματα στην Ελλάδα από το 1922 έως το 2014ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!!
Η προσπάθεια για την ίδρυση ενός καθαρόαιμου αγροτικού κόμματος ξεκινά το 1923, ύστερα από πρωτοβουλία νέων γεωπόνων (με σπουδές στη Γαλλία και στην Ιταλία),(και εμέ οι παππούδες μου ήταν Αγρότες δηλαδή!!!!) παλιότερων αγροτικών συνεταιριστών (κυρίως)(τι λες που θα έλειπαν οι Αγροτοπατέρες και μάλιστα παλιες καραβάνες !!!!), αλλά και άλλων ριζοσπαστικών στοιχείων αγροτικής καταγωγής, (είπαμε καταγωγής ΟΧΙ οι ίδιοι οι Αγρότες !!!) 

Το πρώτο αγροτικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα ήταν το Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος, που ίδρυσε ο Σπύρος Χασιώτης το 1922. Η ίδρυση αυτού το κόμματος είχε μεγάλη σημασία την εποχή εκείνη αφού μέσω αυτού το αναπτυσσόμενο τότε αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα έπαιρνε καθαρά πολιτική μορφή. 

Κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1923 το Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος κέρδισε 4 βουλευτικές έδρες στη Βουλή των Ελλήνων. Όμως οι μεταξύ των στελεχών του κόμματος συνεχείς έριδες έφεραν ως αποτέλεσμα αρχικά τη διάσπασή του με τελική κατάληξη τη διάλυσή του.

Το 1930 με την ίδια ονομασία φέρεται νέο κόμμα ιδρυτής του οποίου ήταν ο Ι. Σοφιανόπουλος.
Ωστόσο, η οξύτερη κρίση αυτονομίας του αγροτικού πολιτικού κινήματος τοποθετείται στη μετά την ΕΑΜική αντίσταση περίοδο, και μάλιστα μετά τα Δεκεμβριανά και την ανάληψη της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. από τον επιστρέψαντα από τα κολαστήρια του Νταχάου Ζαχαριάδη. Τα πράγματα παίρνουν τότε μια απροσδόκητη τροπή με τη δημιουργία ενός Γιγαντιαίου Αγροτικού Κόμματος, υποκατάστατου του Κ.Κ.Ε., ενός Κ.Κ.Ε. της υπαίθρου,ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ κόμματος μειωμένων όμως προσδοκιών, στο οποίο δεν ήθελαν να ανήκουν ούτε τα στελέχη που μετακινούνταν από το μητρικό Κ.Κ.Ε. για να το "λειτουργήσουν" ούτε τα μέλη που καλούνταν να μεταστεγασθούν σε αυτό.(Σιγά που θα άφηνε την ΔΥΝΑ<Η αυτή το ΚΚΕ απ έξω !!!!!)Αριστερής ιδεολογίας πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1932, με ηγέτες τους Α. Βαμβέτσο, Απόστολο Βογιατζή, Κώστα Γαβριηλίδη, Κωνσταντίνο Καραβίδα, Ιωάννη Σοφιανόπουλο, Δημήτρη Πουρνάρα κ.ά. Από το 1934 συνεργαζόταν στενά με το ΚΚΕ. Το 1936 η δικτατορία του Μεταξά έθεσε το ΑΚΕ εκτός νόμου και τα στελέχη του διώχθηκαν. 
Το 1941 το ΑΚΕ ανασυγκροτήθηκε με επικεφαλής τον Κώστα Γαβριηλίδη και συνυπέγραψε το ιδρυτικό του ΕΑΜ. Μέρος των στελεχών του κόμματος διαφώνησε με την ένταξη του στο ΕΑΜ και αποχώρησε ιδρύοντας άλλα κόμματα, όπως το Αγροτικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος. Την περίοδο 1945-1947 το ΑΚΕ συμμετείχε στον Συνασπισμό κομμάτων του ΕΑΜ ενώ συμμετείχε στον αγώνα του ΔΣΕ και στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του βουνού. Μετεμφυλιακά το ΑΚΕ συμμετείχε στην συγκρότηση της ΕΔΑ. 
Το 1930 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το δεύτερο κατά σειρά Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος, μετά τη διάλυση του πρώτου, που είχε ιδρύσει ο Σ. Χασιώτης το 1922. Ιδρυτής του νέου αυτού πολιτικού κόμματος ήταν ο Ιωάννης Σοφιανόπουλος. Μετείχε στις εκλογές του 1932 (όχι πλέον υπό την αρχηγία Σοφιανόπουλου που εισήλθε στη Βουλή ως αρχηγός ομάδας αγροτικών βουλευτών) και έλαβε 11 έδρες (15 κατά άλλες πηγές) με ποσοστό ψήφων 6,17%. Έπειτα από 5½ μήνες, εξέλεξε εκ νέου βουλευτές στις εκλογές του 1933, παρότι είχε κατέλθει διασπασμένο.

Όμως και το κόμμα αυτό, όπως και το προηγούμενο, μέσα σε δύο χρόνια διασπάστηκε το 1934 σε δύο συνδυασμούς, των οποίων αρχηγοί ήταν ο Ι. Σοφιανόπουλος στον έναν και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στον άλλον (Αγροτικόν Δημοκρατικόν Κόμμα). Με τη μορφή αυτή έλαβαν μέρος στις εκλογές του 1936, όπου οι δύο συνδυασμοί απέσπασαν μία και τέσσερις βουλευτικές έδρες αντίστοιχα. 

Το 1950 ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής προχωρά στην ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Συναγερμός Αγροτών και Εργαζομένων με το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του ίδιου έτους. Στις εκλογές του 1951 κέρδισε μία έδρα ενώ στις εκλογές του επόμενου έτους δεν έλαβε καμία.
Στη πολιτική σκηνή επανήλθε έντονα με το νέο κόμμα που ίδρυσε το 1956 με την επωνυμία Αγροτικόν και Εργατικόν Κόμμα λαμβάνοντας μέρος στις εκλογές του ίδιου έτους κερδίζοντας 7 έδρες!!! 

Κανένα από τα Αγροτικά αυτά Κόμματα ΔΕΝ Ιδρύθηκε και στελεχώθηκε από ανθρώπους του Αγροτικού Χώρου !!!!! ΚΚατόπιν τούτων εγεννήθει το 2014 Το πρώτο Αγροτικό κόμμα μετά από δεκαετίες παίρνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα!!!
Οι Έλληνες Αγρότες επιθυμούν μόνοι τους να ορίζουν τις τύχες τους και δηλώνουν έτοιμοι για δυναμική κάθοδο στις Ευρωεκλογές.

Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι άκρως ενθαρρυντικά και κάνουν επιτακτική την ανάγκη καθόδου του κόμματος στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Φαίνεται λοιπόν πως ο Γίγαντας ξύπνησε και οι οκτακόσιες χιλιάδες Αγρότες της Ελλάδας αποκτούν επιτελούς τον δικό τους πολιτικό φορέα.

Το όνομα του κόμματος είναι ΑΚΚΕΛ δηλαδή Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, ενώ τελευταίο παρόμοιο κόμμα ήταν το Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα Ελλάδας που ίδρυσε το 1977 ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Τα Αγροτικά Κόμματα στην Ελλάδα από το 1922 έως το 2014 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.