Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι Κτηνοτρόφοι: «Πρωθυπουργέ δώσε λύση τώρα - Σώσε τη Φέτα, Χανόμαστε»...


Οι κτηνοτρόφοι ζητούν λύση από Τσίπρα μετά την αποτυχία Αποστόλου να λάβει μέτρα Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη .Λύση από τον πρωθυπουργό - στο θέμα της μεγάλης μείωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος - ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι που διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Φωνάζοντας συνθήματα «Πρωθυπουργέ δώσε λύση τώρα», «Σώσε τη Φέτα, Χανόμαστε», οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στους δρόμους καταγγέλλοντας παράλληλα τις γαλακτοβιομηχανίες για πρακτικές κατά της βιωσιμότητας του κλάδου.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι, την Πέμπτη (31/5/2018), έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Η διαμαρτυρία έγινε λόγω της συρρίκνωσης που έχει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, εξαιτίας της πτωτικής πορείας που έχουν οι τιμές στο γάλα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «πρωθυπουργέ δώστε λύση τώρα, σώστε τη φέτα, σώστε μας, χανόμαστε!», «κάτω τα χέρια από τη φέτα» και «η κτηνοτροφία εκπέμπει SOS». Παράλληλα ως ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν γάλα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτίριο του υπουργείου. Οι κτηνοτρόφοι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κατάφεραν να βρεθούν μαζί στο συλλαλητήριο, παρά τις διαφωνίες για την πρόταση που πρέπει να κατατεθεί για τη Διεπαγγελματική της φέτας. Στη διαμαρτυρία συμμετείχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Νίκος Παλάσκας, καθώς και κτηνοτρόφοι από τους συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.


«Δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς για μονομερή πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Είναι αδιανόητο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί ζωονόσεις όπως ο καταρροϊκός με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω 1 εκατομμύριο αιγοπρόβατα και έχουν μειωθεί οι εκμεταλλεύσεις πάνω από 15-20%. Αδιανόητο είναι να μην μπορεί η πολιτεία να μας προστατεύσει», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος.

Από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν και οι εντάσεις, αφού όταν ήρθε η στιγμή αντιπροσωπία των κτηνοτρόφων να παραδώσει το σχετικό ψήφισμα στην υφυπουργό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, τους ζητήθηκε να εισέλθει στο κτίριο 5μελής επιτροπή και όχι 15μελής, όπως ήθελαν οι κτηνοτρόφοι. Τελικά η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση και το ψήφισμα παραδόθηκε από 10μελή επιτροπή.


Το ψήφισμα των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής:

Σήμερα Πέμπτη, 31 Μαΐου, οι συγκεντρωμένοι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την ανυπαρξία Κυβερνητικής πολιτικής η οποία μας έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής.

Καταγγέλλουμε, επίσης, τις εναρμονισμένες πρακτικές των Γαλακτοβιομηχάνων και Τυροκόμων, με τη μονομερή και εκβιαστική πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα που οδηγούν τον κλάδο στην καταστροφή, επιστρέφοντας μας σε μέρες του 1994.Ζητάμε:
1. Έλεγχο της αγοράς γάλακτος από τον καταναλωτή με ισοζύγια σε Π.Ο.Π. και μη Π.Ο.Π. προϊόντα.
2. Ανεξαρτητοποίηση του ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων στο Δ.Σ. και όχι με Δημόσιους Υπαλλήλους, όπως θέλει να νομοθετήσει το ΥΠΑΑΤ.
3. Όσες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν Π.Ο.Π. προϊόντα και δη φέτα.
4. Αύξηση των προστίμων στους παρανομούντες με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε Π.Ο.Π. προϊόντα και σε περίπτωση επανάληψης κλείσιμο του τυροκομείου ή της γαλακτοβιομηχανίας.
5. Έγκριση άμεσα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Φέτας (ΕΔΟΦ), από το ΥΠΑΑΤ.
6. Τοποθέτηση GPS και θέσπιση ηλεκτρονικού τιμολογίου σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.
7. Προσλήψεις από το ΥΠΑΑΤ τόσο στον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).
8. Άμεση κατανομή de minimis σε όλους τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος για την ραγδαία μείωση της τιμής όπως από την Ε.Ε. για στρεβλώσεις της αγοράς.

Για εμάς είναι πλέον Θέμα Επιβίωσης.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό με την επόμενη επίσκεψη του στη Θεσ/κη, για να μπορέσουμε έστω και τώρα να σώσουμε τον κλάδο της Αιγοπροβατοτροφείας και συγχρόνως τον λευκό χρυσό της Ελλάδας, τη Φέτα μας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι Κτηνοτρόφοι: «Πρωθυπουργέ δώσε λύση τώρα - Σώσε τη Φέτα, Χανόμαστε»... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: