Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ηλεκτρονικό σύστημα πυρανίχνευσης στα δάση - Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Σουφλίου - Λευκίμης


Εντός του καλοκαιριού, δημοπρατείται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Ευάγγελο Πουλιλιό, το έργο που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος πυρανίχνευσης, για το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης.

Το έργο, με την ονομασία «Fire Detection-Πυρανίχνευση» εντάσσεται σε ειδικό στόχο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Intereg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», που αφορά στην «Ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων προστασίας της βιοποικιλότητας μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης φωτιάς σε προστατευόμενες δασικές περιοχές υψηλής σπουδαιότητας» και αποτελεί την πρόταση του τοπικού δήμου, η οποία εγκρίθηκε για χρηματοδότηση και μάλιστα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τις υπόλοιπες που είχαν κατατεθεί, στο ίδιο μέτρο. 
 
Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγο σύστημα αποτελείται από κάμερες , μετεωρολογικούς σταθμούς, εναλλακτικό σύστημα τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, που θα τοποθετηθούν σε ανάλογους πυργίσκους που θα κατασκευαστούν για το σκοπό αυτό και άλλα συστήματα ασφαλείας, καλύπτοντας σχεδόν το 95% της επιφάνειας του Εθνικού Πάρκου, από δύο σημεία, όπως και άλλες δασικές εκτάσεις της περιοχής. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που δίνονται για το σύστημα πυρανίχνευσης, «θα μεταδίδει σε 24ωρη βάση, σήμα προς το Κέντρο Ελέγχου , το οποίο θα είναι εγκατεστημένο στο δημοτικό κατάστημα Σουφλίου, ενώ θα χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική υπηρεσία, το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, με στόχο την αντιμετώπιση απειλών από φωτιά ή από άλλες παράνομες δραστηριότητες».

Επικεφαλής του έργου είναι ο δήμος Σουφλίου, με προϋπολογισμό, που του αναλογεί για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου, το ποσό των 412.730 ευρώ, ενώ ο εταίρος του, ο δήμος Χασκόβου Βουλγαρίας, θα υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. 
 
«Το σύστημα είναι απαραίτητο και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδους, αφού το δάσος κινδυνεύει επίσης από πυρκαγιές. Πέρυσι το χειμώνα , φωτιά που προκλήθηκε μετά από πτώση κεραυνού, η οποία δεν έγινε αντιληπτή , καθώς ήταν σε μη προσβάσιμο και ορατό σημείο, εντοπίστηκε μετά από τέσσερις ημέρες» είπε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ο κ. Πουλιλιός. 
 
Σχετικά με τις εργασίες πυροπροστασίας που ολοκληρώθηκαν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τόνισε ότι ο τοπικός δήμος διέθεσε το ποσό των 76 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να γίνει διάνοιξη και καθαρισμός, των αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, υπό την καθοδήγηση του δασαρχείου. «Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα. Τα δάση μας είναι πυριτιδαποθήκες, καθώς δεν καθαρίζονται όπως θα έπρεπε από τα δασαρχεία, τα οποία  δυστυχώς έχουν αποδυναμωθεί από προσωπικό και χρηματοδοτήσεις» σημείωσε ο δήμαρχος Σουφλίου. 
 
ΕΡΤ Ορεστιάδας
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
 
 
Ηλεκτρονικό σύστημα πυρανίχνευσης στα δάση - Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Σουφλίου - Λευκίμης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.