ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στα αζήτητα οι παραγωγές σε απόγνωση οι παραγωγοί

 
Εξευτελιστικές τιμές, απαξιωμένα προϊόντα, εγκαταλειμμένα χωράφια και φρούτα στα αζήτητα συνθέτουν τη δραματική εικόνα της διακίνησης φρούτων στην τοπική αγορά με τον αγροτικό κόσμο να μην κρύβει την απογοήτευσή του και να αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενδεικτική είναι η εικόνα της διάθεσης των φρούτων στις λαϊκές αγορές όπου παραγωγοί διεκδικούν το μεροκάματο με τιμές ελάχιστα πάνω από το κόστος παραγωγής όταν τα προϊόντα παραμένουν πάνω στα δέντρα για να πέσουν με την ωρίμανση γιατί ακόμα και η συγκομιδή κρίνεται ασύμφορη!

Την αγωνία της τύχης των δενδροκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου εκφράζει ανάγλυφα ο Αμπελωνίτης αγρότης Νίκος Καπλάνης σε μια απογευματινή του εξόρμηση στο χωράφι μαζί με τη σύζυγό του για να μαζέψει μερικές κλούβες νεκταρίνια για άμεση διάθεση.

«Μαζεύουμε μερικές κλούβες για να σώσουμε ό,τι μπορούμε…» μας λέει απογοητευμένος και μαζεύει από τα δέντρα τους καλύτερους καρπούς με τις πρώτες σταγόνες της βροχής να πέφτουν προμηνύοντας μια ακόμα μπόρα –από τις συχνές των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

Χωράφι περιποιημένο, δείχνει να το φροντίζει μερακλής αγρότης, με τα κλωνάρια των δέντρων να βογκούν από τους καρπούς και στο έδαφος εκατοντάδες νεκταρίνια πεσμένα από την ωρίμανση ή χτυπημένα από χαλάζι. Η παραγωγή έπρεπε να συγκομιστεί εδώ και δέκα ημέρες αλλά παραμένει στα αζήτητα.

Το πρόβλημα δεν είναι φετινό αλλά των τελευταίων χρόνων, εξηγεί ο κ. Νίκος. Αφορά στη διαχείριση του προϊόντος γιατί είναι νωπό και δεν έχουμε ψυγεία. Οι έμποροι έρχονται και κλείνουν συμφωνίες με ανοιχτές τιμές με τους αγρότες να μην ξέρουμε τι θα πληρωθούμε, αν και πότε θα πληρωθούμε για τους κόπους μας, για να καλύψουμε και εμείς τις υποχρεώσεις μας.

Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή και οι απαντήσεις έρχονται άμεσα και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οι τιμές μαγειρεύονται, συνεχίζει, γιατί η διαλογή γίνεται από τους εμπόρους χωρίς την παρουσία των αγροτών, που δεν είναι δυνατό να ελέγξουν ακόμα και πόσες ποσότητες υποστηρίζουν οι έμποροι ότι πέταξαν. Έτσι, καταλήγει, μπορεί ενδεικτικά να λένε ότι θα δώσουν 50 λεπτά για τα πρώτα χέρια και στο τέλος να δώσουν 25-30 λεπτά μετά τη διαλογή.

Το πρώτο χέρι στο δικό του χωράφι συγκομίστηκε και το ερώτημα για την τύχη όσης παραγωγής παραμένει στα δέντρα διατυπώνεται με τον κ. Νίκο να εμφανίζεται κάθε άλλο παρά αισιόδοξος. Είναι ασύμφορο ακόμα και να τα μαζέψεις γιατί το συλλεκτικό κοστίζει 10 λεπτά το κιλό, όταν οι ποσότητες αυτές είναι σχεδόν αδύνατο να διατεθούν στην αγορά σε χρονικό διάστημα μόλις ολίγων ημερών ελλείψει ψυγείων.

Η αγορά είναι γεμάτη από ιστορίες παραγωγών που καλούν όποιον επιθυμεί να συγκομίσει δωρεάν παραγωγές από τα χωράφια χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγρότες αποθηκεύουν προϊόντα σε μικρά αυτοσχέδια ψυγεία προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγες εβδομάδες διάθεσης φρούτων στη λιανική αγορά και μαζί με αυτές λίγα μεροκάματα.

Η συζήτηση με τον κ. Νίκο αν και ενδιαφέρουσα διακόπτεται αιφνιδιαστικά καθώς οι πρώτες σταγόνες της βροχής πυκνώνουν και ο ίδιος μαζεύει τις κλούβες του με όσα φρούτα πρόλαβε να μαζέψει. Πριν τη διακοπή αυτής της σύντομης συνομιλίας προλαβαίνει και ένα σχόλιο για τον τοπικό συνεταιρισμό, που θεωρητικά προασπίζεται τα συμφέροντα των αγροτών. Σε γενικές γραμμές η πολιτική του δεν διαφέρει από τους ιδιώτες εμπόρους γιατί απλά θέλει να παραμείνει στην αγορά…
 
Δημ. Κατσανάκης
 
eleftheria.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Στα αζήτητα οι παραγωγές σε απόγνωση οι παραγωγοί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: