Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μεγάλη η μόλυνση του Πηνειού στα Τρίκαλα από τυρόγαλα


Νέες κινητοποιήσεις στη Μεγάρχη για τα τυρόγαλα - Οι κάτοικοι αρνούνται να μεταφερθούν χώματα με λύματα στον ΧΥΤΑ

Συνεχίζονται στην Μεγάρχη οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για το θέμα των λυμάτων της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένη ρύπανση στον ποταμό Πηνειό και στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του trikalola αφορμή, ήταν η έγγραφη άδεια που δόθηκε στην γαλακτοβιομηχανία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να μεταφέρει χώμα μέσα στην κοίτη του ποταμού, όπου υπάρχουν τα λύματα και αφού αφομοιωθούν με το χώμα να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Τρικάλων.

Οι κάτοικοι θεωρούν πως δεν επρόκειτο για λύματα τα οποία έχουν υποστεί πλήρη επεξεργασία-παράγωγα από βιολογικό καθαρισμό (λυματολάσπη δηλ.), αλλά για επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα και θα χρειαζόταν ειδική μεταχείριση.

Η διαμαρτυρία της επιτροπής των κατοίκων, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη, ήταν πως η συγκεκριμένη Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας υπογράφει ένα έγγραφο χωρίς υπεύθυνο χαρακτηρισμό των λυμάτων ως όφειλε.

Χρειάστηκε επέμβαση της Αστυνομίας ή οποία απλά κατέγραψε το συμβάν και η εργασία άρχισε χωρίς να παρεμποδιστεί. Τελικά μέχρι στιγμής γίνονται μόνο εργασίες επιχωμάτωσης και αποκατάστασης του χώρου, με τη σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης και των κατοίκων, χωρίς την μεταφορά αυτών στον ΧΥΤΑ, όπως αρχικά ήταν να γίνει.

Στο σημείο ήταν και ο υπεύθυνος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την επίβλεψη των εργασιών και την αποκατάσταση αυτών που θα γινόταν από τις εργασίες. Επίσης, ήταν και εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο οποίος προτάθηκε από το trikalaola.gr να εκφέρει τη γνώμη του στην κάμερα για τα τεκταινόμενα και για όσα καταλογίζονται από τους κατοίκους της Μεγάρχης, αλλά αυτός αρνήθηκε.

Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής αγώνα, περιμένουν έγγραφη την υπόσχεση της γαλακτοβιομηχανίας, πως θα γίνονται τα νόμιμα και τα προβλεπόμενα, ως προς την ορθολογική διαχείριση των λυμάτων και να μην παρατηρηθούν άλλη φορά λύματα στον Πηνειό ποταμό.

Στην προσπάθεια αυτή, συνετέλεσαν τόσο η εξουσιοδοτημένη δικηγόρος της επιτροπής των κατοίκων κα Ματίνα Καπρίτσα, αλλά και του δικηγόρου της επιχείρησης.

Έτσι, θα αποκατασταθούν και οι σχέσεις της επιχείρησης με τους κατοίκους του χωριού, οι οποίες τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες ημέρες είχαν επιδεινωθεί στο έπακρο λόγω του προβλήματος. Η επιτροπή αγώνα δεν εφησυχάζει και πλέον θα παρακολουθεί καθημερινά το τι συμβαίνει με τα λύματα και την υπόσχεση της επιχείρησης.

Πρόθεσή τους, όπως επισημαίνουν για μια ακόμη φορά δεν είναι βέβαια να κλείσει η επιχείρηση, ούτε καν την επιβολή προστίμων που στην ουσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά η σωστή διαχείριση των αποβλήτων τα οποία καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό με τις όποιες συνέπειες για το περιβάλλον γενικά.

Υπάρχουν εικόνες που σε κάνουν να νομίζεις ότι η Ελλάδα είναι χώρα του τρίτου κόσμου. Μεγάλες τυροκομικές μονάδες, ακόμα και γαλακτοβιομηχανίες με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, ρυπαίνουν το θεσσαλικό υπέδαφος με τυρόγαλα και άλλα απόβλητα. Κι΄όλα αυτά σήμερα που η τεχνολογία έχει δώσει εξαιρετικές λύσεις στην εξουδετέρωση των γαλακτικών ρύπων.

Μάλιστα στα Τρίκαλα, όπου εντοπίστηκε το νέο κρούσμα (Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος), δύο επιχειρήσεις του κλάδου, η ΤΥΡΑΣ και η La Farm, έχουν προχωρήσει σε καθοριστικές επενδύσεις με τις οποίες έλυσαν οριστικά το θέμα της επεξεργασίας λυμάτων, λαμβάνοντας μάλιστα και βιοαέριο από τα απόβλητα που παράγουν.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του trikalaola.gr

"Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών σήμερα, καταγγέλλοντας ρύπανση του περιβάλλοντος του Πηνειού ποταμού από συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία. Μάλιστα παραλληλίζουν αυτή την ρύπανση σαν τα ναρκωτικά που σε οδηγούν σε αργό θάνατο.

Βεβαίως αυτή η δίκαιη διαμαρτυρία τους, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την αναπτυσσόμενη επιχείρηση που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή τυριών και μάλιστα απασχολεί πολλούς εργαζόμενους, αλλά με την ορθολογική επεξεργασία των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων- λυμάτων που πέφτουν στον Πηνειό ποταμό και μολύνουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια το ξέρουν όλοι… και κυρίως οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών του Πηνειού ποταμού. Όμως αυτό δεν μπορούν να το ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγιεινής και Περιβάλλοντος και πρέπει να πράξουν με ότι προβλέπεται διαδικαστικά για να βρουν τι φταίει.

Έτσι, σήμερα το πρωί (Δευτέρα 11-6-2018) οι κάτοικοι της Μεγάρχης Τρικάλων, αγανακτισμένοι κάλεσαν Αστυνομία και αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς στα σπίτια τους θα πρέπει να κυκλοφορούν με μια μάσκα οξυγόνου… καθώς η βρώμα και η δυσοσμία ιδίως τις βραδινές ώρες είναι αφόρητη! Όμως η δυσοσμία από κάπου προέρχεται…

Και δεν είναι τυχαίο πως μόλις το ποτάμι στέρεψε πριν λίγες μέρες, άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, όπως καταγγέλλουν στην κάμερα οι κάτοικοι της Μεγάρχης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται πως το συνεργείο που ήρθε να πάρει τα δείγματα, πήρε από έναν αγωγό που προφανώς βγαίνει από βιολογικό καθαρισμό και από έναν άλλον αγωγό, ο οποίος βγάζει καθαρό νερό και είναι για να καθαρίζει τα λύματα που πέφτουν. Ο αγωγός όμως σήμερα έβγαζε καθαρό νερό γιατί όπως λένε οι κάτοικοι προφανώς υπήρξε κάποια προειδοποίηση, αντίθετα από τις τελευταίες μέρες που έβγαζε θολό νερό και δημιουργήθηκε αυτή η ουσία σαν κρέμα, η οποία είναι ξινισμένο τυρόγαλο λένε οι κάτοικοι.

Σήμερα το πρωί υπήρξε παρέμβαση μέσα στην κοίτη του ποταμού με σκαπτικό μηχάνημα για να σκεπάσει αυτή την μεγάλη μπάρα με τα απόβλητα, όπως και φαίνεται και καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Λίγο πιο κάτω, έγινε ένα μικρό φράγμα, ούτως ώστε τα λύματα να μην πάνε παρακάτω τώρα που έχει ξηρασία και φαίνονται και να σκεπάζονται με το σκαπτικό μηχάνημα όπως έγινε σήμερα.

Οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν το θέμα όσο μπορούνε, μέχρι να δικαιωθούνε, εάν δεν δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο. Και βεβαίως όπως επισημαίνουν δεν επιθυμούν την επιβολή προστίμων ή άλλων πιο σκληρών μέτρων για την βιομηχανία ή ακόμη και το κλείσιμο αυτής (εάν το θέμα ξεφύγει…), αλλά την σωστή διαχείριση των αποβλήτων και τον σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής."

trikalaenimerosi.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Μεγάλη η μόλυνση του Πηνειού στα Τρίκαλα από τυρόγαλα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.