ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

O γραπτός χαιρετισμός του Γ.Τσιρώνη στην «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού»

 
Γραπτός χαιρετισμός του Αν. ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη, στην «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού»,
στα Άνω Πεδινά (1-2 Ιουνίου)

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Χαιρετίζω τη 10η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριών του Ζαγορίου, μία σημαντική συνάντηση των φίλων των μανιταριών σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την αξιοποίηση αυτού του, μέχρι πρόσφατα, παραγνωρισμένου πόρου. Σήμερα παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά το πόρισμα της ομάδας εργασίας που η σχετική ομάδα εργασίες δουλεύει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των προτερημάτων της χώρας στην παραγωγή μοναδικών νέων προϊόντων από τα μεσογειακά φυσικά οικοσυστήματα, τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα, όπως είναι τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, το μέλι και τόσα άλλα που παραδοσιακά οι ορεινές κοινότητες χρησιμοποιούσαν για αυτοκατανάλωση αποτελούν σήμερα προνομιακό πεδίο για την οικονομική τους αξιοποίηση με γνώμονα πάντα την αειφορική διαχείριση τους.

Τα ιδιαίτερα και προνομιακά αυτά πεδία οικονομικής δραστηριότητας για τη χώρα μας, όπως είναι η συλλογή, η συσκευασία, η μεταποίηση και η πώληση επίγειων μανιταριών και τρούφας μαζί με άλλα δασικά προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου, χρήζουν νέας επικαιροποιημένης νομοθετικής ρύθμισης καθώς, ενώ η οικονομική τους αξία αυξάνει ραγδαία παγκοσμίως, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για αειφορική διαχείριση και διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας τους. Φαίνεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα ανεπαρκές τόσο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και της ποιότητάς και της «γνησιότητας» τους, αφού δεν υπάρχει κάποια διαδικασία ελέγχου και ιχνηλασιμότητας καθώς και πιστοποίησης της προέλευσής τους από τα μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Εύχομαι το πόρισμα να παίξει καταλυτικό ρόλο στην δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να ανοίξει ο δρόμος στην αειφορική αξιοποίηση των εδώδιμων μανιταριών της χώρας μας τόσο με την ορθολογική εμπορική τους διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και την εγχώρια χρήση τους ως έναυσμα για την αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο των φυσικών μας οικοσυστημάτων στα πλαίσια της δασικής αναψυχής όσο και των απομονωμένων ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας με ενδυνάμωση του οικοτουρισμού και ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας που αναπτύσσεται γύρω από τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
O γραπτός χαιρετισμός του Γ.Τσιρώνη στην «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: