Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Oι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, οσπρίων & γαλακτοκομικών κατά 20 ως 30% !!!


Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου στην ημερίδα για την ΚΑΠ, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, προκάλεσε αίσθηση , ιδιαίτερα στους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους.

Η αναφορά του ότι τα Σ-Μ στην Αθήνα ζητούν από την ΕΒΟΛ, φέτα σε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό, χτύπησε καμπανάκι στον παριστάμενο πρόεδρο της Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα , ο οποίος την επομένη έβαλε νερό στο κρασί του, στη σύσκεψη στο υπουργείο και δέχτηκε και τη συμμετοχή στη διεπαγγελματική της φέτας, τόσο την ΕΑΣ Καλαβρύτων όσο και τη ΣΕΚ.

Κοινή συνισταμένη όσων τοποθετηθήκαν στην ημερίδα για το πρόβλημα της φέτας, ήταν ότι πέρα από την απουσία ελέγχων (ένας ελεγκτής του ΕΛΓΟ Δήμητρα για Θεσσαλία και Στερεά, όπου παράγεται το 60% της φέτας πανελλαδικά), η ζημιά έγινε με την ψήφιση από το ευρωκοινοβούλιο της CETA, που εξαίρεσε τη φέτα από τα προστατευόμενα προϊόντα.

Γιατί όμως κατρακυλούν οι τιμές της φέτας στα Σ-Μ και στη συνέχεια οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα; Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πέρα από τις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από Βαλκανικές χώρες, έχει πέσει δραματικά η κατανάλωση της φέτας στη χώρα, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Ο ανταγωνισμός με το φθηνό λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα, που βαφτίζεται φέτα, είναι έντονος, οπότε η λειτουργία της διεπαγγελματικής ήταν ενέργεια εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να προστατευτεί και το προϊόν και η προβατοτροφία στη χώρα. Παράγοντας της αγοράς μας έλεγε, πως παλιότερα από τις 12 παλέτες φέτα, επέστρεφε η μία από τα σούπερ-μάρκετ και τον τελευταίο χρόνο, επιστρέφουν οι 10!

Έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και της ΙCAP, έχουν δείξει πως τους τελευταίους 18 μήνες οι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, οσπρίων και γαλακτοκομικών κατά 20 ως 30% και αντίστοιχα έχουν αυξήσει την κατανάλωση των φθηνότερων ζυμαρικών κατά 10%. Επίσης έχουν περιορίσει την κατανάλωση ελαιολάδου και το αντικαθιστούν με τα σπορέλαια.

Αποτέλεσμα είναι μία σταθερή υποχώρηση και στην τιμή του παρθένου ελαιόλαδου, όπου ο ανταγωνισμός από την Ισπανία, στις διεθνείς αγορές είναι έντονος. Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να φτωχοποιείται, να περιορίζει δραματικά τις καταναλωτικές της ανάγκες και τα γεμιστά της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου , χωρίς κιμά, γίνονται ο κανόνας για κάθε ελληνική οικογένεια...

Σε ότι αφορά τώρα την ελληνική προβατοτροφία, φέτος το καλοκαίρι θα συμβούν δραματικές αλλαγές. Η εκτίμηση είναι ότι θα αποχωρήσουν από το επάγγελμα , αν δεν το έχουν κάνει ήδη, πάνω από 30.000 οικογένειες (γιατί μιλάμε για οικογενειακή δουλειά πλήρους απασχόλησης). Οι συνέπειες θα φανούν στη φέτα, η οποία μόνο η εξωστρέφεια μπορεί να διασωθεί, αφού περιορίζεται η καταναλωτική δύναμη της εγχώριας αγοράς. Σηματωρός ο τουρισμός, βοηθά, να αυξηθεί η κατανάλωση, αρκεί στα τουριστικά καταλύματα και στους χώρους εστίασης, να σερβίρεται στη χωριάτικη ελληνική φέτα και όχι δανέζικο λευκό τυρί...

Η αναφορά στο δανέζικο (αγελαδινό) λευκό τυρί δεν γίνεται τυχαία, αφού πληροφορούμαστε πως με την εμπορική συμφωνία τη Ε.Ε. με την Ιαπωνία και την Αυστραλία, οι Δανοί έχουν ετοιμάσει φάκελο να καταθέσουν προσφυγή κατά της ελληνικής φέτας, στηριζόμενοι σε ελέγχους που έχουν κάνει σε επίπεδο ΝMR φάσματος, όπου ισχυρίζονται πως αποδεικνύουν νοθεία με αγελαδινό γάλα, αλλά και με πρόβειο εισαγόμενο κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία. .Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Δανοί έχουν την ARLA που δραστηριοποιείται στον Καναδά και ήταν η πρώτη μεγάλη πολυεθνική γαλακτοκομικών που ευνοήθηκε από τη συμφωνία CETA.

Ορισμένες φορές πέρα από το να δίνει κανείς το όνομα της Μακεδονίας σε γειτονική χώρα, έστω με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι πολύ πιο δυσμενείς οι επιπτώσεις, αν παραχωρείς εμπορικό όνομα brand το οποίο μάλιστα έχεις κατοχυρώσει με πολύχρονους αγώνες ως ΠΟΠ.. Και ο λόγος είναι απλός. Η φέτα είναι εθνικός πλούτος, η προβατοτροφία είναι πολιτισμός, παράδοση, ζωή στην ελληνική ύπαιθρο που ερημώνει, προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και εντέλει ο κλάδος με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση στη χώρα...
 
 
 economy365.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
 
Oι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, οσπρίων & γαλακτοκομικών κατά 20 ως 30% !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.