Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου:Από την καλλιέργεια & παραγωγή της μαστίχας Χίου, μέχρι την παγκόσμια καταξίωση...

«80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας».

Η εκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία γίνεται με τη στήριξη της Mediterra Α.Ε., θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Ιουλίου (ώρα 19:30), στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΜΧ στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η έδρα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην πόλη της Χίου, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. © Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας.

Πρωταγωνιστής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών. Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.

Στιγμιότυπο εργασίας για την κατασκευή τσίκλας. © Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.

Συνεδρίαση στην έδρα της ΕΜΧ. © Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Συμμετοχή της ΕΜΧ στην 24η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. © Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

H επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικού Προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη Mediterra Α.Ε., τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφους Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο.

 
 
Άποψη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μαστίχας Χίου, ενότητα «Παραγωγή- Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου». Τυπογραφική μηχανή για την εκτύπωση συσκευασιών © Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, φωτ. Ν. Δανιηλίδης

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουλίου 2018-20 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) και 10:00-17:00 (από 16/10)

 
 
Εξωτερική άποψη του Μουσείου Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς © Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, φωτ .Ν. Δανιηλίδης

Είσοδος ελεύθερη
Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος  
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου:Από την καλλιέργεια & παραγωγή της μαστίχας Χίου, μέχρι την παγκόσμια καταξίωση... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 4:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.