ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Υπερπαραγωγή ελαιόλαδου φετος στην Ευρώπη -Σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωσ μένουν όμως τα αποθέματα


Η μεγάλη παραγωγή που γνώρισε φέτος η ΕΕ, η οποία άγγιξε τους 2,2 εκατ. τόνους, αύξησε σε μεγάλο βαθμό την προσφορά, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές.Σε ότι αφορά την επόμενη παραγωγή, οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού οι κάτω του μετρίου θερμοκρασίες την άνοιξη, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη υγρασία στην Ιβηρική, διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για μια καλή ανθοφορία.Σε ότι αφορά την επόμενη παραγωγή, οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού οι κάτω του μετρίου θερμοκρασίες την άνοιξη, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη υγρασία στην Ιβηρική, διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για μια καλή ανθοφορία.

Επιπλέον, τα αποθέματα, τα οποία σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τις αγορές, υπολογίζονται στους 433.000 τόνους, σημείωσαν και αυτά μια αύξηση της τάξης του 12%. Ωστόσο, η κατανάλωση στην Ευρώπη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση έφτασε στα 3,2 κιλά ανά έτος, και βρίσκεται κατά 2% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Σε ότι αφορά την επόμενη παραγωγή, οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού οι κάτω του μετρίου θερμοκρασίες την άνοιξη, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη υγρασία στην Ιβηρική, διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για μια καλή ανθοφορία. Έτσι, εκτός απροόπτου, όπως δηλαδή μια εκτεταμένη ξηρασία, η παραγωγή ελαιολάδου ενδέχεται να βρεθεί πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων ετών, φτάνοντας ακόμα και τους 2,4 εκατ. τόνους το 2018/2019.

Εν τω μεταξύ, η αναμενόμενη παραγωγή δημητριακών είναι μειωμένη, ενώ αυτή του γάλακτος αυξημένη, αλλά όχι όσο αναμενόταν, αντισταθμιζόμενη από τις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υποστηρίζει η νέα έκθεση της Κομισιόν με προβλέψεις σχετικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τις αγορές.

Η συνολική παραγωγή δημητριακών για το 2018/2019 αναμένεται να φτάσει τους 299 εκατ. τόνους, περίπου 7 εκατ. τόνους λιγότερους σε σχέση με το 2017/2018, και 3% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Για τα μαλακά σιτάρια, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, και να φτάσει τους 138 εκατ τόνους. Η παραγωγή σκληρού σιταριού ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στους 8,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 5% κάτω από την περσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω από τα μέχρι τώρα επίπεδα. Το κριθάρι θα παραμείνει σταθερό, ενώ το καλαμπόκι αν και είναι νωρίς, θα φτάσει τους 64 εκατ. τόνους.

agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Υπερπαραγωγή ελαιόλαδου φετος στην Ευρώπη -Σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωσ μένουν όμως τα αποθέματα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: