Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αναζητείται η ισορροπία συγχώνευσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ: Καλαμάτα θέλουν οι φοιτητές, Τρίπολη η διοίκηση...


Νέο χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας μέσα από τη συγχώνευση ΤΕΙ και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα.

Οι διαδικασίες σε κάποια ιδρύματα είναι προχωρημένες, ενώ σε άλλα, όπως αυτά της Πελοποννήσου, σε πολύ αρχικό στάδιο. Οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου έχουν κάνει μια πρώτη συνάντηση, στην οποία υπήρχε καταρχήν συμφωνία, χωρίς όμως να υπάρχει εξειδίκευση και να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα. Τα δύσκολα έχουν αφεθεί για τις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Το αν τελικά η προωθούμενη πολιτική της κυβέρνησης θα προχωρήσει, θα εξαρτηθεί από το χρόνο των εκλογών αλλά και από το πώς θα πάνε οι τελικές διαβουλεύσεις στα ιδρύματα που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει τον διάλογο. Η συγχώνευση της Ηπείρου μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ θεωρείται κομβική και αυτό γιατί στην τελική φάση φαίνεται πως υπάρχουν αντιδράσεις.

Το πρόβλημα που κατά βάση υπάρχει είναι πόσα και ποια τμήματα θα μείνουν σε κάθε περιοχή και βέβαια πού θα είναι η ουσιαστική έδρα του νέου ιδρύματος. Σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος για παράδειγμα τίθεται ζήτημα σε σχέση με το πού θα αναπτυχθεί η κύρια δραστηριότητα του ιδρύματος, μιας και η Τρίπολη είναι πολύ μικρή και ελάχιστα ελκυστική για να αντέξει ένα μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα και πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε να μην θιγεί ούτε η έδρα του ΤΕΙ που είναι η Καλαμάτα ούτε η έδρα του Πανεπιστημίου που είναι η Τρίπολη. Η αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί παράγοντες κάθε περιοχής έχουν αρχίσει να θέτουν τις δικές τους προτεραιότητες και να ασκούν πίεση, με αποτέλεσμα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σημειώνοντας: «Εχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις στο Ιόνιο και στα Γιάννενα. Εχει μια σημασία αυτό. Στα Γιάννενα είχε πάρει απόφαση η Σύγκλητος με 13 σημεία-αντιρρήσεις μαζί με προτάσεις για το νομοσχέδιο. Οταν πήγα πάνω συμφωνήσαμε σε όλα. Επί 6 μήνες συζητάμε μέχρι τελευταίας στιγμής, υπάρχουν και από τη μεριά μας καμιά φορά αβλεψίες ή να αλλάξουμε γνώμη για κάποια ζητήματα». Παράλληλα, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση έχει εμπλακεί στην υπόθεση «με πολύ λάθος τρόπο».

«Εχει δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για τη Στερεά Ελλάδα, όπου είναι πολύ πιο σύνθετα τα θέματα, γιατί περιλαμβάνεται πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Εύβοια, προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων και των ακαδημαϊκών συμφωνεί με το εγχείρημα. Προφανώς με παρατηρήσεις. Δυστυχώς, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εμπλακεί με πολύ λάθος τρόπο, κατά τη γνώμη μας. Θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να αναζητήσει το ρόλο του. Αλλος ο ρόλος της πολιτείας για τη χάραξη μιας στρατηγικής στην ανώτατη εκπαίδευση και άλλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν συνιστά ακαδημαϊκό επιχείρημα το να κάνουμε πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Στερεάς, επειδή είναι η μόνη που δεν έχει. Αντιθέτως, η Στερεά αποκτά τρία πανεπιστήμια, που θα δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτό είναι 10 φορές καλύτερο κατά τη γνώμη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι μια πραγματικότητα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία θα έχουν πολλά διετή προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα έχουν πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα, νέα γνωστικά πεδία. Και για αυτό το λόγο, λέμε ότι είναι λάθος να επικεντρώνεται η συζήτηση σε ζητήματα μόνο συνεργειών. Είναι συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου οι μαθητές που θα καθίσουν στα θρανία για τη Γ’ λυκείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πάρουν στα χέρια τους ένα νέο μηχανογραφικό. Τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους εισακτέους και από την επόμενη χρονιά θα οδεύσουν προς «πανεπιστημιοποίηση», με συνεργασίες με πανεπιστήμια. Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αναμένονται πολλές.

Σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση, με μοναδική εξαίρεση ίσως εκείνα στην Κρήτη, ενώ επόμενος σταθμός στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόμη και μεταξύ πανεπιστημίων.

Οι σχετικές «ζυμώσεις» είναι σε εξέλιξη και σε όλες τις περιφέρειες υπάρχει κινητικότητα, αν και οι πιο εφικτές για υλοποίηση από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αφορούν -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- 8 ΤΕΙ, 6 πανεπιστήμια και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το υπουργείο Παιδείας έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς την Κρήτη, όπου το Πανεπιστήμιο έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοια σύμπραξη, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ηπείρου

Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Γεωπονία και Κοινωνικές Επιστήμες θα είναι οι νέες προσθήκες σε σχολές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απορροφά το ΤΕΙ Ηπείρου. Πρόκειται για το πρώτο ίδρυμα που μπήκε σε διαδικασία των διαβουλεύσεων και ολοκλήρωσε το πόρισμα, εν μέσω αντιθέσεων και διαμαρτυριών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα λειτουργήσει με 8 νέα τμήματα, ενώ άλλα τέσσερα θα ενταχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2020, ανάμεσά τους ένα πολυτεχνικό τμήμα, των Μηχανολόγων Μηχανικών. Οι σπουδές στη Γεωπονία και το Τμήμα Μηχανολόγων θα είναι πενταετείς, με τη δυνατότητα μάστερ.

Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ενα νέο τμήμα, με πεδίο σπουδών τον Τουρισμό, ένα τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και ένα με σπουδές Εθνομουσικολογίας θα είναι οι καινούργιες προσθήκες. Το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων διπλασιάζεται μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ, αποκτώντας 12 τμήματα, έναντι 6 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ το ΤΕΙ «σβήνεται» από τον χάρτη, διατηρώντας 3 τμήματα που θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά.

Και τα 12 τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα δεχθούν τους πρώτους εισακτέους. Το πόρισμα έχει ήδη διαμορφωθεί σε νομοσχέδιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπου αναμένεται η ψήφισή του.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ΤΕΙ Θεσσαλίας - ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ισως η πιο φιλόδοξη από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αφορά την τύχη των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Το πρώτο σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή.

Οι συγχωνεύσεις που συζητούνται

Πέρα από τις παραπάνω προτάσεις, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, γίνονται συζητήσεις για τέσσερις ακόμη συγχωνεύσεις, με στόχο να προχωρήσουν γρήγορα και να «προλάβουν» το μηχανογραφικό του 2019. Συγκεκριμένα:

ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Διεθνές Πανεπιστήμιο

Η εν λόγω σύμπραξη συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των τεχνολογικών ιδρυμάτων του Βορρά, με σκοπό τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα ΤΕΙ προωθούν αυτή τη συνεργασία, αλλά υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν επιφυλάξεις στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Πηγές από το υπουργείο, που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», θεωρούν ότι το πόρισμα βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σύντομα θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Γίνεται συζήτηση για σχέδιο για περίπου 25 τμήματα τον επόμενο χρόνο και άλλα 5 το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Το ΤΕΙ θα απορροφηθεί από το πανεπιστήμιο και πολλά τμήματα του πρώτου θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά.

Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αυτή η σύμπραξη θα προλάβει να μπει στις μεγάλες αλλαγές του μηχανογραφικού για τη χρονιά που έρχεται.

ΑΣΠΑΙΤΕ

Πρόκειται για σχολή που διεκδίκησαν αρκετά ιδρύματα, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Φαίνεται πως πηγαίνει προς το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι πενταετούς φοίτησης. Το πτυχίο των Τεχνολογικών Τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, ισότιμο με αυτό των ΤΕΙ ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αναζητείται η ισορροπία συγχώνευσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ: Καλαμάτα θέλουν οι φοιτητές, Τρίπολη η διοίκηση... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: