ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δύο νέοι αγρότες στον Βόλο φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι ...


Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελεί ακόμη σενάριο επιστημονικής φαντασίας, για συγκεκριμενες τεχνολογικές εφαρμογές δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την αγροτική οικονομία.

Δύο Βολιώτες νέοι αγρότες, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκαννα πράξη τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα, ιδρύοντας την εταιρεία Augmenta. πρόκειται για τους Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, οι οποίοι δημιούργησαν μία συσκευή Plug-play, που καθορίζει τη λίπανση και τον ψεκασμό, αλλά και την άρδευση μέσω της τεχνολογίας σταγόνας στο χωράφι, με βάση δεδομένα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται από Η-Υ.


Αυτό τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να «καταλαβαίνει» εάν υπάρχει πχ έλλειψη αζώτου (λιπάσματος) ή κάποια ασθένεια.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται, επεξεργάζονται επάνω στο τρακτέρ σε πραγματικό χρόνο, ενώ το σύστημα μέσω της 4G σύνδεσης στο ίντερνετ που διαθέτει, στέλνει κάποιες από τις πληροφορίες στο υπολογιστικό σύννεφο (cloud), όπου γίνεται παράλληλα μια ακόμη επεξεργασία η οποία υποβοηθά την όλη εργασία.

«Αυτό οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής παράλληλα με μείωση του κόστους, πάντα σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα πρακτικές, όπου ρίχνουμε σε όλο το χωράφι την ίδια ποσότητα λιπάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν πραγματικά χρειάζεται» αναφέρει από την πλευρά του ο δεύτερος συνιδρυτής, Γιώργος Βαρβαρέλης.Σε δοκιμές που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη σε μεγάλες εκτάσεις, σε διάφορες περιοχές, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ήταν ο «παρατηρητής» του έργου, η αύξηση της παραγωγής άγγιξε το 12% κατά μέσο όρο στο σιτάρι, η εξοικονόμηση λιπάσματος το 5%, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε στη συνέχεια, ενώ αυξήθηκε κατά 15% η πρωτεΐνη στο σιτάρι, που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη τιμή πώλησης.

«Το 2019 η διάθεση της συσκευής για το ευρύ κοινό»

Μέχρι στιγμής, τη συσκευή της Augmenta έχουν περί τους 20 αγρότες ανά τον κόσμο δοκιμαστικά, τη χρησιμοποιούν, βλέποντας ήδη τα αποτελέσματα. Μάλιστα, η εταιρία όπως τονίζει ο κ. Ευαγγελόπουλος, «ψάχνει για κάποιους πρώιμους υιοθετούντες, που με ένα χαμηλό κόστος θα πάρουν τη συσκευή, θα τη βάλουν στο χωράφι τους κι εμείς θα είμαστε κοντά τους κατά τη χρήση, θα τους παρακολουθούμε με σκοπό να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα» και συμπληρώνει «στη συνέχεια θα περάσουμε το προϊόν μας και από ένα ακόμη γύρω βελτιώσεων, και του χρόνου, ας πούμε, να μπορούμε να βγούμε μαζικά στην αγορά».

«Τεχνητή νοημοσύνη» στο χωράφι από δυο νέους γεωργούς/ Φωτογραφία«Τεχνητή νοημοσύνη» στο χωράφι από δυο νέους γεωργούς/ Φωτογραφία

Η αύξηση του εισοδήματος παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι στόχοι του όλου εγχειρήματος με τον κ. Ευαγγελόπουλο να αναφέρει πως «η χρήση του συστήματος ωφελεί όλη την παραγωγική αλυσίδα. Τον παραγωγό, τη βιομηχανία και το ευρύ κοινό».

Επένδυση 500.000 ευρώ από τη Marathon VC

Την περασμένη Τρίτη, η Augmenta ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 500.000 ευρώ από ένα ελληνικό Venture Capital (εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων) τη Marathon VC. «Πίστεψαν στην ιδέα μας, στο όραμά μας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ομάδα μας, να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνά μας και να την επιταχύνουμε» είπε σχετικά ο κ. Βαρβαρέλης στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υποστήριξε ότι με αυτά τα κεφάλαια «θα καλύψουμε τα μεγάλα έξοδα που χρειάζεται μια εταιρία για να βγει στο εξωτερικό, να συμμετέχουμε σε εκθέσεις, να έχουμε ουσιαστικά μια παρουσία στο παγκόσμιο χάρτη της γεωργίας ακριβείας. Να αρχίσουν να έχουμε πιο έντονη δραστηριότητα εξωστρέφειας και φυσικά να επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες».

Το ενδιαφέρον για το «Field Analyzer» από το εξωτερικό είναι τεράστιο, τόσο από ανθρώπους όσο και από πανεπιστήμια. Ήδη, όπως αποκαλύπτει έχουν δημιουργηθεί κάποιες συνεργασίες με το πανεπιστήμιο και με κάποιους αγρότες από το Τέξας, καθώς και από τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Αγγλία, στους οποίους θα αποσταλούν σύντομα τα πρώτα συστήματα τα οποία θα αρχίσουν και θα δουλεύουν.

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Ευαγγελόπουλος, το πρότζεκτ ξεκίνησε με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, από το οποίο έλαβαν σημαντική υλικοτεχνική βοήθεια. «Μας εμπιστεύτηκαν. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους τους καθηγητές. Όποια πόρτα και να χτυπήσαμε δεν μας αρνήθηκε κανείς τη βοήθειά του», τόνισε σχετικά.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ - iefimerida.gr-.thessaliatv.gr
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Δύο νέοι αγρότες στον Βόλο φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: