Θεσσαλία:Καταστράφηκε η πρώιμη παραγωγή πεπονιού στη Λάρισα - Ικανοποιητικές τιμές σε Τρίκαλα & Καρδίτσα

Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί πεπονιού στο Μακρυχώρι της Λάρισας και τιςγύρω περοχές, καθώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχουν χά...Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί πεπονιού στο Μακρυχώρι της Λάρισας και τιςγύρω περοχές, καθώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχουν χάσει το 80% της πρώιμης παραγωγής, σε μία περίοδο μάλιστα που το πρώιμο προίόν ξεκίνησε αρχες Ιουνίου, με ικανοποιητικές τιμές για τους υναδέλφους τους σε Τρίκλα και πρώην δήμο Σελλάνων στην καρδίτσα.

Ικανοποίηση στα Τρίκαλα, καταστροφή στη Λάρισα

«Ο κύριος όγκος της μέχρι τώρα παραγωγής έφυγε στα 40 λεπτά, τιμή καλύτερη από πέρσι, που κράτησε και για μεγαλύτερο διάστημα», μας είπε ο γεωπόνος Ευάγγελος Γαλάνης από τα Τρίκαλα. Ειδικότερα, ξεκίνησε για πολύ λίγο στα 70 λεπτά, για να πέσει στη συνέχεια στα 50-55 λεπτά, μετά στα 40, ενώ από την προηγούμενη Παρασκευή έφτασε και στα 15 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, όταν «γέμισαν οι αγορές και ο καιρός δεν βοηθούσε την κατανάλωση». Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Γαλάνη, από το ξεκίνημα, αρχές Ιούνη, και όλος ο Ιούλης θα είναι γεμάτοι μήνες και «εάν “σκαλώσει” η τιμή και πάει κάπως πιο πάνω, θα μιλάμε συνολικά για μια καλή χρονιά. Θα το δούμε, καθώς η παραγωγή έχει να δώσει άλλα τόσα τουλάχιστον». Τώρα μαζεύονται τα πολύ πρώιμα και τα πρώιμα και την επόμενη εβδομάδα θα μπουν τα πρώτα όψιμα.

xeriko-peponiΑς σημειωθεί ότι, ενώ σε γενικές γραμμές αξιολογείται καλή η χρονιά για την καλλιέργεια, το χαλάζι που έπεσε πριν από 20 μέρες επηρέασε το ¼ από τα περίπου 5.000 στρέμματα της καλλιέργειας του νομού. Όπως αναφέρει ο γεωπόνος Νίκος Μεσδανίτης, «στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι υπάρχουν χωράφια με ολική καταστροφή, γύρω στα 1.000 στρέμματα που δεν θα πάρουν καθόλου παραγωγή. Σε άλλα υπάρχει μικρότερη ζημιά και αντί για 4-5 τόνους, η παραγωγή θα αποδώσει 3 τόνους το στρέμμα».

Στη γειτονική Λάρισα, όπως μας είπε ο παραγωγός, Θανάσης Χάιδας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν σαν αποτέλεσμα απώλεια της παραγωγής στα πρώιμα, της τάξης του 80%. Καλύτερη ήταν την προηγούμενη Δευτέρα η εικόνα για τα όψιμα που «και αυτά φαίνονται να έχουν επηρεαστεί από το μπουρίνι, αλλά εκεί τουλάχιστον το 50% της ποσότητας θα συγκομιστεί».

ypaithros.gr
 Ικανοποιητικές τιμές σε Τρίκαλα- Καρδίτσα

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]