Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ: 3ο Τακτικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοπoιήσεων για το Βαμβάκι


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας, για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

1. Τα βαμβακόφυτα την εποχή αυτή βρίσκονται στο τέλος της καρπόδεσης με καρύδια διαφόρων ηλικιών. Στο κάμπο Μαντουδίου παρατηρείται μεγάλη οψιμότητα των καλλιεργειών.
2. Οι συλλήψεις ακμαίων του Πράσινου και του Ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων που έχει τοποθετήσει η Υπηρεσία μας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.
3. Εξακολουθεί το πρόβλημα με το τετράνυχο κατά θέσεις και τοποθεσίες
4. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις στις βαμβακοφυτείες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα έδειξαν την παρουσία προνυμφών πράσινου στο όριο της επέμβασης.
5. Σε άλλες περιπτώσεις (περιοχή Μαντουδίου) και σε πρώιμες φυτείες παρατηρήθηκαν ζωντανές προνύμφες σε άνθη και καρύδια, πάνω από τα όρια της επέμβασης.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Στις όψιμες καλλιέργειες, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο οι παραγωγοί να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν προσεκτικά 2 φορές την εβδομάδα τις βαμβακοφυτείες, δεδομένου ότι η παρουσία τρυφερών οργάνων ευνοεί τη δραστηριότητα των φυτοπαρασίτων. Οι επεμβάσεις θεωρούνται αναγκαίες και πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα, μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο πληθυσμός των φυτοπαρασίτων ξεπερνά τα όρια επέμβασης. Τα όρια αυτά ανά εχθρό είναι:

· Πράσινο σκουλήκι: η παρουσία 4-5 ζωντανές προνύμφών 1ου & 2ου σταδίου μήκους 1 εκ ανά 100 φυτά ή μιας προνύμφης κ.μ.ο. στα φυτά της γραμμής μήκους ενός μέτρου.

· Ρόδινο σκουλήκι: Στην παρούσα φάση της καλλιέργειας και στο βλαστικό στάδιο της καρποφορίας είναι αναγκαία η δειγματοληψία 100 καρυδιών 2 εβδομάδων από τυχαίο δείγμα καρυδιών από όλη την έκταση και εφόσον κατά το άνοιγμά τους διαπιστωθεί προσβολή τουλάχιστον στο 5% ¨Η στις οψιμότερες βαμβακοφυτείες σε δείγμα ανθέων διαπιστωθούν ροζέτες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%. τότε μπορεί να γίνει χημική επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα

· Συστήνεται η αποφύλλωση των βαμβακοφύτων να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών με εγκεκριμένα φυτορυθμιστικά σκευάσματα.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

· Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών, θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε, ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται έγκαιρα οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους. Οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να λούζονται πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό όλα τα μέρη του βαμβακόφυτου.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για τη καλλιέργεια φυτοπραστατευτικά προϊόντα διαβάζοντας πάντα τις οδηγίες της ετικέτας η δε χρήση αυτών να γίνεται πάντα από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς επίσης τα ψεκαστικά να διαθέτουν πιστοποιητικό επιθεώρησης Ν.4036/2012 (φεκ Α8)

Αδικαιολόγητοι ή άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων, με αποτέλεσμα την έξαρση επιβλαβών εντόμων και ακάρεων. Επίσης, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εχθρών στις δραστικές ουσίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 22213-53920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο τηλέφωνο 24210-66525. 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ: 3ο Τακτικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοπoιήσεων για το Βαμβάκι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.