Τέλος η σταφίδα μετά την ''θερμική'' καταιγίδα στον Πύργο...

Αποτελειωτικό ήταν για πολλούς παραγωγούς σταφίδας το «χτύπημα» της πρόσφατης (θερμικής) καταιγίδας που έπληξε –κυρίως- τοπικές κοινότητ...Αποτελειωτικό ήταν για πολλούς παραγωγούς σταφίδας το «χτύπημα» της πρόσφατης (θερμικής) καταιγίδας που έπληξε –κυρίως- τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου.

Υπενθυμίζεται ότι η σταφίδα είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά τις πολυήμερες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου και το προχθεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ήρθε να βάλει τέλος στις ελπίδες που είχαν οι παραγωγοί για να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί από τη φετινή παραγωγή.

Εκτός της σταφίδας καταγράφηκαν κι άλλου είδους ζημιές, όπως στην τοπική κοινότητα του Ελαιώνα όπου η καταιγίδα προκάλεσε φθορές στην κεντρική πλατεία του χωριού, ξερίζωσε δέντρα με καταστρεπτική μανία…

Εκτός της σταφίδας καταγράφηκαν κι άλλου είδους ζημιές, όπως στην τοπική κοινότητα του Ελαιώνα όπου η καταιγίδα προκάλεσε φθορές στην κεντρική πλατεία του χωριού, ξερίζωσε δέντρα με καταστρεπτική μανία…

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελαιώνα του δήμου Πύργου Κώστας Μπαμπίλης δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι: «Μετά τις ζημιές που είχαμε πριν ενάμιση μήνα περίπου με τις βροχοπτώσεις και το σάπισμα της σταφίδας που κατέστρεψε σε πολύ μεγάλο μέρος την παραγωγή σταφίδας ήρθε και το προχθεσινοβραδινό ακραίο καιρικό φαινόμενο για να την καταστρέψει ολοκληρωτικά και να εκμηδενίσει την όποια ελπίδα είχαμε. Δεν έμεινε αλώνι, οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, βράχηκε η σταφίδα και θα σαπίσει και θα μουχλιάσει ταυτόχρονα. Κι όχι μόνο αυτό αφού ξεριζώθηκαν δέντρα, ξηλώθηκαν σκεπές από αποθήκες… φαίνεται ότι ο καιρός φέτος δεν είναι σύμμαχος μας. Εύχομαι τουλάχιστον να είναι από τις τελευταίες χρονιές που συμβαίνει στον αγροτικό τομέα τέτοια ζημιά. Παράλληλα θέλουμε η ζημιά να καταγραφεί και να δούμε πως μπορούμε να αποζημιωθεί και αυτή… δεν έχουμε χρήματα πλέον κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι φορείς. Το πηγάδι έχει στερέψει, οι λογαριασμοί έρχονται καθημερινά, οσονούπω και ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα `χουμε να πληρώσουμε. Προχθές ήρθε το ρεύμα, το νερό… δεν μπορούμε να σταθούμε σαν οικογένειες. Οι ζημιές έρχονται η μια πίσω από την άλλη!».

Τις πληγείσες κοινότητες επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος που δήλωσε σχετικά: «Η (προ)χθεσινή θερμική καταιγίδα που έπληξε τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου (Κορυφή- Βροχίτσα- Αμπελώνα- Ελαιώνα), μεγιστοποίησε το πρόβλημα που οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών είχαν δημιουργήσει στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας. Η Περιφερειακή Αρχή ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε άμεσα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να έρθουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν, ώστε το συντομότερο δυνατό να αποζημιωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί».
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]