Πόσο επηρεάζει η Τουρκική κρίση το ελληνικό βαμβάκι;

  Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από τις αγορές... Πόσο μπορεί να επηρεαστεί από την κρίση στην Τουρκική οικονομία, η ελληνική και κατ ε...

 
Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από τις αγορές...
Πόσο μπορεί να επηρεαστεί από την κρίση στην Τουρκική οικονομία, η ελληνική και κατ επέκταση η οικονομία της Θεσσαλίας;

Σε ένα βαθμό η πρώτη μεγάλη ανησυχία για τη θεσσαλική οικονομία αφορά τα Τουρκικά κλωστήρια, τα οποία λόγω της συνεχούς υποτίμησης της Τουκικής λίρας, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να απορροφήσουν τον όγκο του ελληνικού και του θεσσαλικού εκκοκκισμένου βαμβακιού.

Tο ελληνικό βαμβάκι θα υποχρεωθεί για μια ακόμα χρονιά να κινηθεί ανεξάρτητα από την αγορά που συντηρούσαν μέχρι πρότινος οι τουρκικές κλωστοϋφαντουργίες, στις οποίες κατέληγε μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το ελληνικό βαμβάκι να έχει «απογαλακτισθεί» σε ένα βαθμό από τη ζήτηση της Γείτονος, με τις περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να έχουν εργασθεί συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις προδιαγραφές των αναπτυγμένων αγορών της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

Από την άλλη πριν την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ, προς Τουρκία, αλλά και Κίνα, ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού βαμβακιού κατεληγε στα κλωστήρια αυτών των δύο χωρών, που τώρα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές. Σε ότι αφορά τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία υποχώρηση με αποτέλσαμ το συσπορο με αναγωγή στο εκκοκκισμένο με βάση τις ανακοινώσεις του ΟΠΚΕΠΕ να έχει πέσει κάτω από τα 60 λεπτά το κιλό (στα 58 έναντι 61 λεπτών την προηγούμενη εβδομάδα).

Την ίδια ώρα το δολάριο ενισχύεται σε σχέση με το ευρώ σε επίπεδα που είναι τα υψηλότερα 18μηνου (στα 1,118 δολάρια το ευρω) γεγονός που λειτουργεί θετικά για την εμπορική τιμή του βαμβακιού. Εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα που εκαναν προπωλήσεις στην αγορά παραγώγων μέσα στο καλοκαίρι, ειναι λογικό να αναζητήσουν να καλύψουν αυτές τοις θέσεις short στην αγορά των commodities κι να βγουν επιθετικά για αγορές με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ενώ επειδή πολλά εκκοκκιστήρια πλέον στη Θεσσαλία, κάνουν και εμπόριο σσιτηρών, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά, εξελίσσεται θετικά, καθώς έχουμε μηνύματα από τις υπόλοιπες σιτοπραγωγικές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Καναδά) ότι οι σοδειές έχουν χτυπηθει από πρωτοφανή ξηρασία (που δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα βαμβάκια σε ΗΠΑ και Αυστραλία).

Κοντολογίς αν και είναι ακόμη νωρίς καθώς απομένουν πάνω από 30 ημέρες για την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, φαίνεται ότι η φετινή θα είναι μία καλή χρονιά από πλευράς τιμών για το ελληνικό και το θεσσαλικό βαμβάκι, πααρά το γεγονός ότι η οικονομία της γείτονος καταρρέει, ωστόσο η χρηματιστηριακή κρίση γενικεύεται και στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι θετικό μήνυμα...

Γ.Κ.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια